Direct naar artikelinhoud
NieuwsSneltests

Premier De Croo roept bedrijven op om sneltests te gebruiken

De premier bracht een bezoek aan het distributiecentrum van Delhaize in Asse, een van de eerste bedrijven om de sneltests te gebruiken.Beeld BELGA

Meer dan 300 bedrijven antwoordden al positief op het aanbod van de regering om gratis sneltests te voorzien. Tijdens een bedrijfsbezoek aan het distributiecentrum van Delhaize in Asse, dat als een van de eerste ondernemingen de sneltests gebruikt, riep premier Alexander De Croo (Open Vld) de andere bedrijven op dat voorbeeld te volgen.

De federale regering heeft één miljoen tests ter beschikking gesteld voor de bedrijven – privébedrijven, maar ook bedrijven zoals Proximus, Bpost en zelfs het ministerie van Defensie. Al 317 bedrijven hebben een aanvraag ingediend voor hun personeel dat niet kan telewerken. Idealiter worden zij tweemaal per week getest.

“Telewerken is verplicht”, bracht De Croo in herinnering. Maar sommige taken vereisen de aanwezigheid op het werk, zoals in een grootwarenhuis of een distributiecentrum zoals hij maandag bezocht. “Er zijn plaatsen waar de mensen moeten gaan werken. Dat moet in zo veilig mogelijke omstandigheden gebeuren”, aldus de premier.

Van het miljoen sneltests dat de regering voor de periode van 1 april tot 1 mei bestelde, zijn er al 265.000 geleverd aan de bedrijven. Voor de regering kunnen deze sneltests, die ook in de apotheken beschikbaar zijn voor particulieren, bijdragen in de strijd tegen de coronapandemie in sectoren waar telewerken niet mogelijk is.

“Waar de sneltests gebruikt worden, is het nuttig te weten waar de positieve gevallen zich bevinden, ook al zijn ze asymptomatisch, om te vermijden dat mensen op de werkplek besmet geraken”, verklaarde De Croo, die eraan toevoegde dat de belangstelling voor de sneltests bij andere bedrijven groeit.