Themabeeld. ©  BELGA

Nieuwe studies: Britse variant niet dodelijker, maar wel hogere viruslading

De zogenaamde Britse coronavariant, B.1.1.7, is besmettelijker maar niet dodelijker dan het oorspronkelijke virus. Dat blijkt uit twee verschillende studies die dinsdag verschijnen in respectievelijk ‘The Lancet Infectious Diseases’ en ‘The Lancet Public Health’.

Bron: BELGA

Voor hun studie onderzochten vorsers van University College Londen met PCR-tests de viruslast bij met corona besmette mensen, en werd die afgezet tegen het aantal zware ziekteverlopen en sterfgevallen in dezelfde periode. Daaruit blijkt dat wie met de Britse variant besmet is inderdaad een hogere viruslading heeft. Maar het aandeel patiënten dat aan COVID-19 overleed was bij deze variant niet hoger.

De andere studie evalueerde de symptomen van COVID-patiënten, die deze patiënten zelf doorgaven via een app van de gezondheidsdienst. Met genoomsequentie konden de wetenschappers vaststellen met welke variant deze patiënten besmet waren. Ook uit deze studie blijkt dat er geen significant onderscheid te maken is wat betreft de ernst van de ziekte of aantoonbare langetermijneffecten van een besmetting.

Beide studies werden tijdens de voorbije winter uitgevoerd in Londen en het zuiden van Engeland, waar de B.1.1.7-variant toen een razendsnelle vesrspreiding kende. Daardoor konden de onderzoekers goed vergelijken tussen het originele virus en de Britse variant. Tegelijk geven ze aan dat er nog extra studies nodigz ijn om hun bevindingen verder te bevestigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer