© REUTERS

Politieagente doodt zwarte man in Minneapolis: al twee nachten op rij onrust

Voor de tweede nacht op rij was er in Minneapolis vannacht onrust nadat zondag een politieagente Daunte Wright, een zwarte man, om het leven had gebracht tijdens een interventie. Dat gebeurde niet ver van de plaats waar George Floyd om het leven kwam. Gisteren liet een politiechef weten dat de dodelijke schietpartij het gevolg was van een “ongeluk waarbij de agente haar pistool vastnam in plaats van een taser”, een verhaal dat voor velen als “ongeloofwaardig” overkomt.

Laurence Torck
Bron: REUTERS, BLOOMBERG

Hoewel er een avondklok geldt in Minneapolis trotseerden honderden demonstranten afgelopen nacht de regen om te protesteren nadat zondag Daunte Wright, een zwarte jongen van 20, gedood werd door een politieagent.

Daunte Wright. ©  RR

Wright werd zondag aangehouden omdat hij met een auto reed waarvan de registratie verlopen was. Hij werd gedood op slechts 16 kilometer van het gerechtsgebouw waar Derek Chauvin terecht staat wegens moord tijdens de arrestatie van George Floyd afgelopen mei. De 46-jarige Floyd stierf niet ver van de plek waar Wright zondag overleed.

“Vergissing”

Maandag vond er een herdenkingsbijeenkomst plaats op de plek waar Wright vermoord werd, waarbij familieleden hem beschreven als een goede vader die verschillende jobs had om voor zijn 2-jarige zoon te kunnen zorgen. Volgens de familie ging het zondag niet om “een vergissing”, in tegenstelling tot wat de politiechef beweert. Volgens de politiechef maakte de agente die Wright doodde een vergissing door haar pistool vast te pakken in plaats van haar taser. “Mijn broer verloor zijn leven omdat ze graag schieten”, zei Wrights oudere halfbroer, Dallas Wright, tegen de menigte toen het begon te regenen.

“Mijn hart is in duizend stukken gebroken. Ik mis hem zo erg en het is nog maar een dag geleden”, zei zijn moeder Katie Wright al huilend. “Hij was mijn leven, mijn zoon en dat kan ik nooit meer terugkrijgen. Door een fout? Vanwege een ongeluk?”, vroeg ze zich nog af.

 ©  AFP

De schietpartij van zondag leidde onmiddellijk tot een nacht van schermutselingen tussen de politie en demonstranten. Lokale nieuwsmedia meldden plunderingen en inbraken van 20 winkels in een nabijgelegen winkelcentrum. Maandag werd besloten een avondklok in te voeren, maar die werd meteen geschonden. Een menigte stormde onder andere tegen een geïmproviseerd hek dat de demonstranten moest tegenhouden om het hoofdbureau van de politie binnen te stormen. Er werden flessen gegooid en andere projectielen. De politie reageerde door traangas op de demonstranten af te vuren.

Biden: “Wachten op onderzoek”

Via Twitter reageerde de Amerikaanse president Joe Biden maandagavond op de gebeurtenissen in Minneapolis. Hij gaf aan te denken aan Daunte en zijn familie maar ook aan de “pijn, woede en trauma dat zwarte Amerikanen elke dag ervaren.” Eerder riep Biden ook al op tot “vrede en kalmte” en om te wachten op de resultaten van het onderzoek voor er conclusies getrokken worden.

“Er is absoluut geen enkele rechtvaardiging voor plundering. Geen rechtvaardiging voor geweld. Vredig protest? Dat begrijp ik. En het feit is dat we weten dat de woede, pijn en trauma die in de zwarte gemeenschap ervaart echt is, ernstig is en consequent is. Maar het zal geweld niet rechtvaardigen”, zei Biden nog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 ©  AFP

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER