Direct naar artikelinhoud
NieuwsHoreca

Luik laat terrassen openen op 1 mei, ongeacht beslissing Overlegcomité: ‘Geen verzet’

Archiefbeeld.Beeld Aurélie Geurts

De gouverneur van Luik en een reeks burgemeesters uit de provincie zullen toelaten dat horecazaken hun terrassen openen op 1 mei, ook als het Overlegcomité morgen beslist dat het nog niet mag. Dat meldt de Franstalige nieuwssite RTL Info na een rondvraag.

De federale regering stelde de horeca eerder dit jaar in het vooruitzicht dat ze op 1 mei zou mogen heropenen. Als de epidemiologische situatie het toeliet, welteverstaan. De coronacijfers dalen echter niet zo snel als gehoopt en coronacommissaris Pedro Facon liet dit weekend in de krant De Tijd al verstaan dat de datum misschien beter opgeschoven zou worden naar midden mei.

Hoewel Horeca Vlaanderen niet gewonnen is voor een gedeeltelijke heropening van alleen de terrassen wegens niet rendabel, gaan er wel steeds meer stemmen voor op. Horecazaken in de provincie Luik die hun terrassen weer openen op 1 mei, zullen alvast geen repercussies moeten vrezen, ook als het Overlegcomité anders beslist. Dat zeggen toch de gouverneur, de burgemeester van Luik en enkele van zijn collega's.

Lees nu

Morgen opnieuw Overlegcomité over coronamaatregelen: dit ligt op tafel

Illegale feestjes

“Als je op 1 mei de terrassen opent, weet dan dat ik me daar niet tegen zal verzetten”, aldus gouverneur Hervé Jamar. Burgemeester Willy Demeyer van Luik sprong meteen op de kar. Hij ziet er een mogelijkheid in om een einde te maken aan de illegale feestjes in zijn stad. “De politie van Luik is moe", zegt hij aan RTL Info. “Ze heeft het steeds moeilijker om tussenbeide te komen bij manifestaties en ik denk dat de politie in dat opzicht een vorm van begrip kan opbrengen.” 

Of de politie dan niet zal ingrijpen als de horeca haar terrassen opent op 1 mei terwijl dat eigenlijk nog niet mag? “Als het om terrassen gaat, denk ik het niet”, aldus Demeyer. Uit een rondvraag van de nieuwssite bij andere burgemeesters in de provincie bleek dat er verscheidene zijn die dat voorbeeld zullen volgen. 

Afgelopen donderdag was het opnieuw prijs in Luik. Volgens de politie verzamelden toen 150 mensen voor een protestactie tegen de coronamaatregelen. Er was ook een delegatie van de horeca aanwezig.Beeld BELGA