Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronamaatregelen

Modesector vraagt afschaffing verkoop op afspraak: ‘Handelaars gaan hier financieel en mentaal aan kapot’

Modesector vraagt afschaffing verkoop op afspraak: ‘Handelaars gaan hier financieel en mentaal aan kapot’
Beeld Henk Deleu

Uit een nieuwe peiling van Mode Unie blijkt dat de situatie binnen de zelfstandige modesector met de dag nijpender wordt. In steden noteerden modehandelaars de afgelopen dagen een negatief omzetcijfer van 70 procent tot zelfs 90 procent, vergeleken met de normale weekendomzet. De sectorfederatie pleit voor het afschaffen van het shoppen op afspraak: ‘Anders kunnen de verliezen niet meer opgehaald worden.’

“De slechte verkoop en de financiële gevolgen ervan voor modehandelaars waren al bijzonder onrustwekkend, maar de verkoop op afspraak heeft de mokerslag gegeven voor de volledige sector”, aldus Isolde Delanghe, directeur van sectorfederatie Mode Unie. “Als de regel van de verkoop op afspraak blijft, stevent de modesector voor het derde seizoen op rij af op een verloren seizoen. Zowel financieel als mentaal gaan modehandelaars hier aan kapot.”

Twee weken na het invoeren van de maatregel zien moderetailers dat het afspraakshoppen een blijvende rem op de verkoop zet. Er worden bijzonder weinig afspraken gemaakt en er is ook geen passage in winkels en winkelstraten. “Indien de verkoop op afspraak aangehouden wordt tot 26 april, kunnen de verliezen niet meer opgehaald worden dit seizoen”, stelt Delanghe. “Terug normaal beginnen verkopen in mei betekent dat er nog slechts twee maanden normale verkoop tot de solden rest. Deze periode is te kort om de gigantische stock die in de winkels ligt nog de deur uit te krijgen.” 

Ademruimte

Om modehandelaars extra ademruimte te geven om hun seizoenstock op een normale manier te kunnen verkopen, vraagt Mode Unie dat de regel van de verkoop op afspraak zo snel mogelijk afgeschaft wordt. “Zowel virologen als politici zijn het er over eens dat besmettingen niet in winkels plaatsvinden. De verkoop op afspraak zorgt niet voor minder besmettingen onder de bevolking, maar wel voor extra druk op de verkoop en ondernemers komen bijgevolg alleen nog maar in nog grotere financiële problemen. Tweemaal niet de bedoeling van een maatregel natuurlijk”, stelt Delanghe.