Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Oekraïne houdt adem in: 80.000 Russische militairen zijn samengetrokken aan de grens

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky brengt een bezoek aan zijn militairen bij de Russische grens.Beeld EPA

Het lukt de Oekraïense president niet zijn Russische collega Vladimir Poetin aan de telefoon te krijgen over de escalatie van het conflict in Oost-Oekraïne. De woordvoerster van de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky zegt dat haar baas heeft gevraagd om een gesprek, maar dat er geen reactie is gekomen uit Moskou. Dat heeft volgens haar 80.000 militairen samengetrokken aan de grens.

Buurlanden Oekraïne en Rusland maakten elkaar de afgelopen tijd verwijten over het oplaaiende geweld in Oost-Oekraïne. Daar staan Oekraïense regeringstroepen al jaren tegenover pro-Russische separatisten. Die erkennen het gezag van de pro-westerse regering in Kiev niet en hebben eigen ministaatjes uitgeroepen.

De woordvoerder van het Kremlin zei niet bekend te zijn met een recent verzoek van Zelensky om Poetin te spreken. Hij sprak de hoop uit dat de Oekraïense regering de ‘politieke wijsheid’ heeft om te de-escaleren en een mogelijke oorlog te vermijden.

Oekraïne kijkt ondertussen met argusogen naar de Russische troepenopbouw aan de grens. De woordvoerster van Zelensky zegt dat zich 40.000 Russische militairen bevinden bij de oostelijke grens van haar land. Ook zouden er meer dan 40.000 manschappen zijn gelegerd op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim.

Een hoge Oekraïense veiligheidsfunctionaris verweet Moskou vorige week een buitenlandse vijand te fabriceren in de aanloop naar de Russische parlementsverkiezingen van september. Zo zou de aandacht afgeleid moeten worden van binnenlandse kwesties als het gevangenschap van de oppositieleider Aleksej Navalny.