Clubje van ‘centimiljardairs’ verwelkomt twee nieuwe leden, dankzij pandemie

Tot voor kort hadden slechts zes mensen een fortuin van meer dan 100 miljard dollar. Nu zijn het er acht. Dat hebben de nieuwe leden vooral aan de coronapandemie, en de daaruit voortvloeiende lockdowns, te danken

In de laatste update van de Bloomberg Billionaires Index hebben Larry Page en Sergey Brin elk de grens van 100 miljard dollar overschreden. De medeoprichters van Google treden toe tot het clubje van de centimiljardairs, dat al zes leden telde: Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates, Bernard Arnault, Mark Zuckerberg en Warren Buffet.

De twee Amerikaanse ondernemers hebben sinds de pandemie hun nettowaarde met meer dan 40 miljard dollar zien stijgen. De waarde van Alphabet, het moederbedrijf van Google, is in een jaar tijd geëxplodeerd, met een stijging van meer dan 80 procent. Het bedrijf had in het vierde kwartaal van 2020 een omzet van 46,43 miljard dollar, minus kosten voor verkeersverwerving, tegenover 37,57 miljard dollar een jaar eerder.

Volgens Alphabet heeft deze recordprestatie te maken met het feit dat mensen meer gebruik maakten van YouTube en Google Search tijdens de beursdagen. Meer recent won Alphabet ook de finale veldslag in een auteursrechtenoorlog waar het al jaren in verwikkeld is met Oracle. 

Een succesverhaal van bijna 23 jaar

Page en Brin begonnen eind jaren negentig aan de oprichting van Google te werken, toen ze nog doctoraatsstudenten waren aan de universiteit van Stanford. Hun bedrijf zag het levenslicht in september 1998, nog voor het succes dat we kennen. Het is nu de meest bezochte website ter wereld.

Het duo richtte in 2015 Alphabet op, een holding met onder meer Google, Waymo, DeepMind, Fitbit, X of Calico. Tegelijkertijd benoemden Page en Brin Sundar Pichai tot CEO van Google. In 2019 hebben ze ook de teugels van Alphabet aan hem overgedragen. Pichai, die dus aan het hoofd staat van Google en Alphabet, overlegt vandaag nog regelmatig met hen.

Page en Brin hebben nog steeds een flink aantal aandelen in Alphabet, samen meer dan 50 procent. (wdm)

Meer