© ATV

Werkstraffen voor afsteken van zware voetzoeker op de Bosuil

Deurne -

De twee mannen die drie jaar geleden een zware voetzoeker hadden afgestoken in het Bosuilstadion in Deurne hebben dinsdag een werkstraf van 150 uur en een gerechtelijk stadionverbod van drie jaar gekregen.

Bron: BELGA

Op 12 mei 2018 weerklonk vlak voor de wedstrijd R. Antwerp FC - Sint-Truiden een luide knal op tribune twee, die behoorlijk wat opschudding veroorzaakte. Vele supporters en ook enkele politiemensen kampten achteraf met oorsuizen en -pijn. Volgens een getuige werd de knal veroorzaakt door een krachtige voetzoeker.

De camerabeelden van het stadion werden geanalyseerd en zo konden beklaagden Chass V.E. (27) en Vincent V. (30) geïdentificeerd worden. Ze ontkenden aanvankelijk iedere betrokkenheid. Later gaf Chass V.E. toe dat hij de zware voetzoeker van een onbekende supporter had gekregen. Vincent V. had hem in zijn broekzak verborgen. Toen ze een geschikt moment zagen, had hij de voetzoeker terug aan Chass V.E. gegeven en die had de lont aanstoken.

Sfeergroepen

Beide mannen stonden terecht voor het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen. Volgens het openbaar ministerie wisten de beklaagden dat de voetzoeker een knal zou veroorzaken en moesten ze de zware gevolgen er nu maar bij nemen. Verschillende slachtoffers liepen (blijvende) gehoorproblemen op. De procureur had twee jaar cel, 1.600 euro boete en een gerechtelijk stadionverbod van acht jaar gevorderd.

De verdediging betwistte echter dat die zware gevolgen voorzienbaar waren. “De sfeergroepen van tribune twee verdeelden vroeger geregeld Bengaals vuur en voetzoekers onder de supporters en dat liep altijd goed af. Ze wisten ook niet wat ze precies gekregen hadden. Het had net zo goed een rookbommetje kunnen zijn. Die megaknal hadden ze in ieder geval nooit kunnen voorzien. Misschien ging het wel om een productiefout? Ze hebben nooit gewild dat er iemand gewond zou raken”, hadden advocaten Omar Souidi en Jo Dereymaeker gepleit.

Ze hadden om een herkwalificatie gevraagd naar het “onopzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen door een gebrek aan voorzichtigheid” en de rechtbank is hen daarin gevolgd. De beklaagden kregen een werkstraf opgelegd, die ze bij voorkeur moeten uitvoeren in een revalidatiecentrum voor mensen met gehoorproblemen. blg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen