Direct naar artikelinhoud
NieuwsHoreca

Vlaamse burgemeesters over de Luikse opstand tegen het Overlegcomité: ‘Zo zorg je alleen maar voor verwarring’

Burgemeesters Bart Tommelein, Bart De Wever, Jean-Marie Dedecker, Steven Vandeput, Hans Bonte en Christophe D'Haese.Beeld .

Luik zegt foert. De gouverneur en een reeks burgemeesters zullen toestaan dat horecazaken hun terrassen openen op 1 mei, ook als het Overlegcomité morgen beslist dat het nog te vroeg is. De Morgen peilt bij Vlaamse burgemeesters: wat vinden zij?

Bart Tommelein, Oostende (Open Vld): “Burgerlijke ongehoorzaamheid, daar doe ik niet aan mee. Ik probeer de mensen binnen mijn partij te overtuigen de terrassen te openen. Bij deze doe ik ook een warme oproep aan het Overlegcomité – en ik ben er bijna van overtuigd dat ze dat ook wel zullen volgen. Het is heel simpel: de terrassen openen is niet enkel een kwestie van gezond verstand, maar ook van goed bestuur. Met de weersomstandigheden die eraan komen, kunnen wij gewoon niet meer handhaven. Mensen gaan op illegale wijze samenkomen.”

Bart De Wever, Antwerpen, (N-VA, via woordvoerder): “In Antwerpen zijn we al langer voorstander van een heropening van de terrassen. We zien dit niet als een versoepeling, maar als een openbare ordemaatregel. Nu de weersvoorspellingen opnieuw beter zijn, is duidelijk dat in grote steden zoals Antwerpen veel mensen buiten zullen verzamelen, op heel weinig plaats. Als je de terrassen opent, dan kan dat op een gecontroleerde manier. Anders zoeken mensen massaal de kaaien en parken op. Ook in Nederland vragen de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam dit. (...) Maar: de manier waarop men in Luik te werk gaat, zo zorg je alleen voor verwarring. Bovendien creëer je een aanzuigeffect naar je stad. Net wat je wil vermijden. In Antwerpen volgen we de wet en dat blijft zo. Dit zijn beslissingen die bovenlokaal moeten worden genomen.”

Jean-Marie Dedecker, Middelkerke (Lijst Dedecker): “Ik zou solidair durven zijn met de Luikenaars. Ik overweeg ook die burgerlijke ongehoorzaamheid. Die virologen houden de boel al zes maanden dicht, met allerhande beloften. We leven in een ‘virocratie’, hun geloofwaardigheid ligt al lang onder de waterlijn. De virologen zijn de hogepriesters, maar wij zitten met de problemen. In openlucht is er geen besmettingsgevaar. We hebben aan de zeedijk de gezondste lucht van België.”

Vlaamse burgemeesters over de Luikse opstand tegen het Overlegcomité: ‘Zo zorg je alleen maar voor verwarring’
Beeld Wouter Van Vooren

Steven Vandeput, Hasselt (N-VA):“Ik ben een legalist. Als burgemeester kan ik niet anders dan de beslissingen van het Overlegcomité op te volgen. Tegelijk ben ik een enorme voorstander van een heropening van de terrassen. Ik ben ervan overtuigd dat dit veilig kan en dat het Overlegcomité alles zal doen wat mogelijk is om de terrassen te heropenen. Je voelt aan alles: nu de vaccinaties op gang komen, wordt bij de bevolking de drang om elkaar terug te zien groter. Ik merk dat zelf bij mijn eigen ouders. Ofwel doe je dit georganiseerd, ofwel niet en dan trekken mensen er zelf op uit. Ik denk dat de eerste optie duidelijk de veiligste is.”

Hans Bonte, Vilvoorde (Vooruit): “De burgemeesters van de provincie Luik komen wat laat, Dedecker in Middelkerke is hem al voor geweest. Mocht ik minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zijn, ik zou nogal allergisch reageren op zulke uitspraken. Ik ben alvast niet van plan cavalier seul te spelen. Als het Overlegcomité niet toelaat de terrassen te openen, dan ga ik erover waken dat dat ook niet gebeurt. Als burgemeester draag je een verantwoordelijkheid om mee decreten en wetten uit te voeren. Als de burgemeester van Luik zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid niet neemt, dan moet de minister van Binnenlandse Zaken zich maar moeien.”

Christoph D’Haese, Aalst (N-VA): “Ik denk dat het wijs is eerst af te wachten wat er juist beslist wordt op het Overlegcomité. Burgemeesters zijn nog altijd de dienaars van de rechtstaat – maar niet de slaaf, voor alle duidelijkheid. (...) We moeten oog hebben voor de realiteit. We mogen ons niet blind staren op de medische realiteit, je moet ook de situatie op het terrein in rekening brengen. De terrassen openen op 1 mei, dat is eigenlijk logisch en een beslissing van het gezond verstand: het is een gecontroleerde setting, in de buitenlucht. We moeten ons niet afvragen wat niet kan, maar wat wel kan. We hebben dringend nood aan een openluchtplan.”

Mohamed Ridouani, Leuven, (Vooruit, via woordvoerder): “Ik geef geen commentaar voor de vergadering van het Overlegcomité.”

Vlaamse burgemeesters over de Luikse opstand tegen het Overlegcomité: ‘Zo zorg je alleen maar voor verwarring’
Beeld Tiene Carlier