Direct naar artikelinhoud
InterviewScholierenvertegenwoordiger Jan Van den Broeck

‘Er is veel aandacht voor de leerachterstand, maar voor de leefachterstand mag dat ook wel eens’

Scholierenvertegenwoordiger Jan Van den Broeck: 'De laatstejaars van vorig jaar hebben het gevoel dat ze écht een hoogtepunt in hun leven gemist hebben. Dat willen we deze keer voorkomen.’Beeld ANP

De laatste 100 dagen vieren zat er voor de laatstejaars opnieuw niet in. Het alternatief, de 50 dagenviering, moet even memorabel worden. Al blijft corona om de hoek loeren. Scholierenvertegenwoordiger Jan Van den Broeck (18) hoopt dat elke school haar eigenheid kan bewaren.

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) moedigt scholen aan om een 50 dagenviering te organiseren ter vervanging van de traditionele honderd dagen. Zijn jullie daar blij mee?

“Toch wel. Met de boodschap van de minister krijgen alle laatstejaars toch wat extra onderhandelingsruimte om er in samenspraak met hun school het beste van te maken. We beseffen allemaal al te goed dat er dit jaar geen 100 dagenfeest of Chrysostomos mogelijk was. Daar waren de besmettingscijfers te hoog voor. Als Vlaamse Scholierenkoepel zijn wij blijven ijveren voor de laatstejaars, maar op vergaderingen met de koepels waren er altijd veel belangrijker problemen dan hun afscheid van het middelbaar. We zijn blij dat de 50 dagenviering nu op de agenda staat.”

Waarom is dat zo belangrijk voor jullie?

“De laatstejaars van vorig jaar hebben door de pandemie nooit de kans gekregen om op een behoorlijke manier afscheid te nemen van hun middelbareschoolcarrière. We horen van hen dat ze met een leeg gevoel aan hun verdere studies zijn begonnen. Ze hebben het gevoel dat ze écht een belangrijk hoogtepunt in hun leven gemist hebben. Dat willen we deze keer voorkomen.”

Een groot feest zit er niet meteen in. Wat kan volgens jullie wel?

“We rekenen op de creativiteit van onze leeftijdsgenoten. Wij merken dat scholieren niet van plan zijn om dit moment door hun vingers te laten glippen. We pleiten bij de Vlaamse Scholierenkoepel voor een kader waarbinnen scholen kunnen brainstormen om activiteiten te laten doorgaan. We hebben het voorbije jaar al getoond dat we heel flexibel zijn. Laat ons dat ook nog eens zijn voor de organisatie van een afscheidsfeest. Het is zo belangrijk om nog eens met leeftijdsgenoten en leraren terug te blikken op de afgelopen zes jaren.”

Is zo’n kader ook nodig om spontane feesten zoals in Ter Kamerenbos te voorkomen?

“Wat in Brussel is gebeurd, daar spreek ik me niet over uit. Het klopt wel dat het vooruitzicht van een 50 dagenviering perspectief biedt. De meerderheid van de jongeren heeft zich het voorbije jaar perfect aan de regels gehouden. Dankzij het halftijdse contactonderwijs zijn we ook onze vrienden en klasgenoten kunnen blijven zien. Er is heel veel aandacht voor de leerachterstand van jongeren, maar er mag ook wel wat aandacht zijn voor de leefachterstand. Ik ben ervan overtuigd dat wij een veilig, maar leuk feest kunnen vieren.”

Is er al een aanzet voor dat kader?

“Nee, maar er is nog voldoende tijd om dat rond te krijgen. Ik denk dat het belangrijk is om alles niet te veel in regeltjes te gieten. Elke school heeft haar traditie en viert zo’n afscheid op haar manier. Ik hoop dat we voldoende vrijheid kunnen bieden. Er zijn voldoende mogelijkheden. Op dit moment kunnen scholen bijvoorbeeld daguitstappen organiseren voor educatieve doeleinden. Waarom zouden we aan laatstejaars niet de mogelijkheid geven om een daguitstap te organiseren ter ere van hun feest?”