Het aantal fietsers is vorig jaar fors toegenomen. Niet alleen in de stad maar in de hele provincie. © Victoriano Moreno

Steeds meer fietsers in en buiten Antwerpen

Antwerpen -

Het aantal mensen in de provincie Antwerpen dat zich met de fiets verplaatst is vorig jaar flink gestegen. In april en mei bijvoorbeeld is er een stijging van ruim 40% ten opzichte van dezelfde maanden in 2019.

Patrick Van de Perre

Die conclusie trekt de VAB op basis van de fietsbijstandscijfers. Zo steeg het aantal pechgevallen voor recreatief fietsverkeer in maart met 114%. Ook tijdens de spitsuren werd een stijging met 67% genoteerd. Hier gaat het telkens om cijfers over heel Vlaanderen.

Volgens VAB zou het toegenomen fietsgebruik voor woon-werkverkeer wel eens een permanent karakter kunnen krijgen. In maart van dit jaar, wanneer telewerken toch nog steeds verplicht was, werd een stijging van 67% van het aantal fietspechgevallen tijdens de spitsuren genoteerd.

Met factoren zoals files en wegenwerken in het achterhoofd, vermoedt VAB dat de fiets, ook wanneer de verplichting om thuis te werken afgeschaft wordt, vaker van stal gehaald zal worden om naar het werk te pendelen.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zegt dat de fiets al langer aan een opmars bezig is. “De fiets is herontdekt en die positieve tendens willen we verder stimuleren” zegt ze.

Daarom zal de Vlaamse regering verder investeren in de veiligheid van de fietsinfrastructuur. Het investeringsbudget wordt in 2021 opgetrokken tot 355 miljoen euro.

“Daarnaast zullen we ook samenwerken met andere overheden om snel te zorgen voor meer en betere fietspaden en fietssnelwegen. Ook de schoolroutes pakken we dit jaar extra aan”, zegt Lydia Peeters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen