Direct naar artikelinhoud
AchtergrondUitstel Johnson & Johnson

Opnieuw twijfels over de Belgische vaccinatiecampagne. Wat is er aan de hand?

Opnieuw twijfels over de Belgische vaccinatiecampagne. Wat is er aan de hand?
Beeld Thomas Sweertvaegher

Johnson & Johnson zet de leveringen van vaccins voor onbepaalde tijd stil. De vaccins, waar maar één prik van nodig is, zijn broodnodig voor onze campagne. Maar volgens de taskforce komt onze strategie voorlopig niet in het gedrang.

Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) liet dinsdag weten de leveringen van haar coronavaccin aan Europese landen proactief uit te stellen. Het bedrijf deed dat nadat de Amerikaanse overheid kort daarvoor beslist had om de vaccinaties met J&J op te schorten.

In de VS, waar ondertussen al ongeveer 7 miljoen mensen het bewuste vaccin kregen, zijn zes gevallen van bloedproblemen gemeld. Het gaat om dezelfde combinatie van bloedklonters en een tekort aan bloedplaatjes die eerder ook al in verband gebracht werd met het AstraZeneca-vaccin. Dat is niet geheel onlogisch, want beide vaccins werken op een gelijkaardige manier. In alle zes de gevallen gaat het om vrouwen tussen de 18 en de 48 jaar. Een van hen is overleden, een andere ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

De tijdelijke pauze is volgende Amerikaanse gezondheidsdiensten FDA en CDC enkel een ‘kwestie van dagen’ en gebeurt uit ‘extreme voorzichtigheid’. Dat lieten beide diensten dinsdag weten op een gezamenlijke persconferentie. Het is sowieso de bedoeling om de komende dagen met een update te komen. 

Afwachten

Wat het uitstellen van de leveringen door het farmabedrijf precies betekent voor onze vaccinatiecampagne, is nog koffiedik kijken. Als het inderdaad maar over een korte  periode gaat, dan kunnen de gevolgen voor ons land nog meevallen, zegt Gudrun Briat, woordvoerster van de Taskforce Vaccinatie. Maandag kwamen de eerste 36.000 J&J-spuiten aan in ons land en in de week van 26 april volgden er normaal nog 62.400.  “Maar de komende twee weken werden er dus sowieso geen leveringen verwacht”, zegt Briat. “Tenzij de hele vaccinatie met J&J wordt stopgezet, bestaat er dus een goeie kans dat we de vertraging niet zullen merken.”

Wat er moet gebeuren met de geleverde dosissen, is nog niet duidelijk. Vandaag beslist de taskforce of die toegediend zullen worden of ‘in quarantaine’ gaan, zo meldde vaccinoloog Pierre Van Damme aan Radio 1. Ook het Europees Geneesmiddelenagentschap buigt zich vandaag over de kwestie.

Maar goed nieuws voor onze vaccinatiecampagne, die net op kruissnelheid aan het komen is, is dit natuurlijk niet. Want opnieuw is er grote twijfel. Ons land heeft de J&J-vaccins hard nodig, wil het de vooropgestelde doelstelling – een vaccinatiegraad van 70 procent tegen de zomer – halen. De 1,4 miljoen J&J-vaccins moeten voornamelijk in mei en juni voor een versnelling zorgen en de eerdere problemen en vertragingen door het AstraZeneca-debacle opvangen. 

Ondertussen gonst het van de geruchten dat het opschorten van de leveringen door het farmabedrijf nog andere oorzaken zou hebben. Vorige maand vertelde een anonieme EU-functionaris aan het persagentschap Reuters dat Johnson & Johnson had laten weten met bevoorradingsproblemen te kampen. Daardoor kon het niet verzekeren dat het de 55 miljoen dosissen zoals afgesproken kon leveren. “Dat er leveringsproblemen zijn, zou best eens kunnen”, zegt ook Gudrun Briat. “Want we hebben van het bedrijf nog geen aantallen doorgekregen over wat ze na april gaan leveren. We moeten dat dus nog afwachten.”