Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

Gedeeltelijk contactonderwijs in hogescholen en uniefs, ook zelftesten voor personeel

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).Beeld Photo News

Studenten uit het hoger onderwijs kunnen na de paasvakantie opnieuw gedeeltelijk naar de les, er zullen ook zelftesten voorzien worden. Dat is het voorstel dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dinsdag uitwerkte samen met de vertegenwoordigers van het hoger onderwijs. De beslissingen moeten wel nog bekrachtigd worden op het Overlegcomité.

en

De meer dan 270.000 studenten van hogescholen en universiteiten zitten al meer dan een jaar in een van de strengste coronaregimes. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de vertegenwoordigers van het hoger onderwijs stellen voor om vanaf maandag 19 april opnieuw gedeeltelijk contactonderwijs mogelijk te maken in het hoger onderwijs, volgens dezelfde regeling die gold vlak voor de paaspauze. Het streefdoel is studenten 2 halve dagen of 1 dag onderwijs op campus per week, of een equivalent daarvan, te kunnen verzekeren. De campuscapaciteit wordt opgetrokken tot een (theoretisch) maximum van 20 procent.

Minister Weyts benadrukt dat het gaat om een aanbod, en niet om een verplichting. Studenten kunnen er nog altijd voor kiezen om hoorcolleges die georganiseerd worden op de campus vanop afstand te volgen. De strenge veiligheidsmaatregelen inzake mondmaskers en afstand blijven behouden.

Lees ook

Morgen opnieuw Overlegcomité over coronamaatregelen: dit ligt op tafel

‘Er is veel aandacht voor de leerachterstand, maar voor de leefachterstand mag dat ook wel eens

Als extra maatregel tegen de verdere verspreiding van het coronavirus voorziet de Vlaamse Overheid exclusief voor het niet-leerplichtonderwijs (hoger onderwijs, volwassenenonderwijs, deeltijds kunstonderwijs) vanaf begin mei 200.000 zelftesten per week. Dit maakt dat al het onderwijspersoneel zichzelf twee keer per week eenvoudig en kosteloos kan testen.

“Dit is niet de grote heropening”, zegt Weyts. “Maar het is een positief perspectief voor elke individuele student en een eerste stap die hopelijk volgende stappen mogelijk maakt. We blijven de situatie op de voet volgen, met de bedoeling om nog meer contactonderwijs mogelijk te maken voor de studenten zodra dit kan. Er komen ook voor het hoger onderwijs honderdduizenden zelftesten, als extra maatregel tegen de verdere verspreiding van het virus”.

De beslissingen moeten woensdag wel nog bekrachtigd worden op het Overlegcomité.

‘Positief’

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) reageert positief op het voorstel. “We zijn tevreden met dit voorstel”, klinkt het bij ondervoorzitter Dylan Couck. “Het is niet de grote heropening, maar gezien de huidige situatie is het positief dat studenten opnieuw de mogelijkheid hebben om bepaalde lessen op de campus te volgen. We moeten nu zien hoe de cijfers evolueren en kijken wat er daarna mogelijk is.”