Direct naar artikelinhoud
NieuwsAfghanistan

Witte Huis haalt troepen voor 11 september terug uit Afghanistan

Amerikaanse militairen nemen een positie in nabij het dorp Ibrahim Khel in de Afghaanse provincie Khost (beeld uit 2010).Beeld AFP

De Verenigde Staten gaan hun troepen in Afghanistan dit jaar terugtrekken. President Joe Biden wil dat het vertrek voor 11 september is afgerond.

Het Witte Huis ziet geen militaire oplossing meer voor de problemen in Afghanistan, aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris. Volgens hem is de terugtrekking onvoorwaardelijk en begint die voor 1 mei. Wel blijven de Amerikanen erna nog met “aanzienlijke middelen” in de regio aanwezig om een mogelijk oplaaien van terroristische gevaren tegen te gaan.

De aftocht moet een einde maken aan de langste oorlog die de Verenigde Staten voerden. Op 11 september is het precies twintig jaar geleden dat moslimextremisten de VS aanvielen met aanslagen in New York en Washington. In de strijd tegen terrorisme trokken de VS vervolgens naar Afghanistan voor de jacht op Osama bin Laden, het brein achter de verwoestende terreur.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had onlangs gesteld dat de Amerikanen zich niet in hun eentje terugtrekken uit Afghanistan, maar samen met de NAVO-bondgenoten “als de tijd daarvoor rijp is”. Aan de NAVO-missie in Afghanistan dragen ook andere lidstaten troepen bij. Naar verluidt gaan Blinken en de Amerikaanse defensieminister Austin de NAVO-lidstaten woensdag op de hoogte brengen.

Donald Trump, de vorige president van de Verenigde Staten, had zonder de bondgenoten te raadplegen aangekondigd de Amerikaanse troepen uiterlijk op 1 mei weg te halen. Dat werd afgesproken met de radicaal-islamitische taliban, die zich konden handhaven ondanks een jarenlange strijd met de buitenlandse troepenmacht en het Afghaanse regeringsleger.