.
Volledig scherm
PREMIUM
. © Getty Images/iStockphoto

Plots misselijk als je aardbeien ruikt... of je partner: het mysterie achter ‘de Covid-geur’ ontrafeld

Clementines met een uiengeur of de lichaamsgeur van de partner die plots walgelijk ruikt. Dat Covid-19 reukverlies kan veroorzaken, wisten we al. Maar ongeveer 10 procent ruikt ook ‘foute’ geuren. Dat kan gevaarlijk zijn, want wie niet de juiste geur ruikt, kan bijvoorbeeld geen gasgeur waarnemen, maar het is vooral héél lastig. “Voor ik mijn man aanraak, moet ik eerst mijn tanden poetsen en mondwater gebruiken. En dan nog heb ik het gevoel dat mijn adem stinkt.” Wat als je niet meer kan vertrouwen op je neus?

7 reacties

  • Olivier Collin

    3 jaar geleden
    Ik heb deze symptomen al meer dan een jaar. Ik geraak er maar niet van af. Sommige dingen kan ik gewoon niet meer eten door de geur die het verspreidt.
  • Patrick Bourgeois

    3 jaar geleden
    Al enkele weken heb ik blijkbaar hier last van. De ene dag ruikt het zo en de andere dag smaakt het weer ok om de dag erop naar totaal iets anders te smaken pffff. Leuk is anders
  • Hugo hofmans

    3 jaar geleden
    Bizar, ik ruik ook nogal snel allerlei geuren, aangename of niet. Bij mijn weten ben ik niet besmet, maar met dit te lezen zou je gaan twijfelen. Ik doe niets dat dweilen met aangename geuren omdat ik constant het gevoel heb dat er anders geur hangt.
  • Bart Schepers

    3 jaar geleden
    Vorig jaar in maart covid19 gehad , mijn reuk en smaak is nog altijd niet wat het was , ook geregeld nog uitval van beide , waardoor ik dan een chemische geur ruik , of precies vervuilde lucht ruik en inadem , raar beestje corona ...
  • Sylvie De Wolf

    3 jaar geleden
    Ik ben vorig jaar in Maart besmet geraakt, nu pas krijg ik mijn geur en smaak weer onder controle, maar sterke geuren blijven vies ruiken.
  1. Dirk (61) kocht ‘Middel X’ voor als euthanasie aanvragen te moeilijk wordt. Toxicoloog waarschuwt: “Dit lijkt me niet zo pijnloos en vredig”
    PREMIUM

    Dirk (61) kocht ‘Middel X’ voor als euthanasie aanvragen te moeilijk wordt. Toxicoloog waarschuwt: “Dit lijkt me niet zo pijnloos en vredig”

    Zes zeventigers en een tachtiger staan in Nederland voor de rechter omdat ze honderden mensen ‘Middel X’ (*) bezorgd zouden hebben. Ook in België houden mensen het poeder achter de hand als alternatief voor een wettelijk geregelde euthanasie. “Het is als een brandpolis. Je hoopt dat je hem niet nodig zal hebben, maar het geeft een veilig gevoel dat je verzekerd bent”, getuigt Dirk (61), die het jaren geleden al online aankocht. Toxicoloog Jan Tytgat waarschuwt: “Er bestaat geen tegengif of medicijn.”
  2. Baanbrekend onderzoek ontdekt hoe we astma mogelijk kunnen voorkomen in de toekomst: jouw belangrijkste vragen beantwoord
    PREMIUM

    Baanbre­kend onderzoek ontdekt hoe we astma mogelijk kunnen voorkomen in de toekomst: jouw belangrijk­ste vragen beantwoord

    Naar lucht happen terwijl je snel en piepend ademhaalt. Iedereen kan zich wel iets voorstellen bij een astma-aanval. Een nieuw wetenschappelijk onderzoek in het vooraanstaande tijdschrift Science heeft nu aangetoond hoe de vernauwing van de luchtwegen zorgt voor ontsteking en slijm. Met deze nieuwe kennis kunnen we astma mogelijk voorkomen in de toekomst. HLN-wetenschapsexpert Martijn licht toe wat de wetenschappers precies zijn te weten gekomen in deze wetenschappelijk studie.