Direct naar artikelinhoud
AchtergrondGeschiedenis

Is de prestigieuze pet van nazi Hermann Göring in het Legermuseum vals?

Het hoofddeksel in kwestie.Beeld Wouter Maeckelberghe

Is ook de kepie van nazi Hermann Göring die in het Koninklijk Legermuseum (KLM) wordt tentoongesteld vals? Volgens een oud-medewerker wel. De kepie van Göring, het beruchte hoofd van de Luftwaffe, heeft 17.000 euro gekost op een veiling in 2008.

De oud-medewerker diende begin maart al een klacht in bij justitie en de International Council of Museums over de uniformjas van nazigeneraal Hermann Fegelein, de schoonbroer van Adolf Hitler, die in het Legermuseum in het Brusselse Jubelpark hangt. De jas, die 24.000 euro heeft gekost op een veiling in 2012, is volgens hem een vervalsing.

Hij verwijst naar het papierwerk van de kleermaker van de uniformjas. Daarin is geen spoor terug te vinden van Fegelein. Het nummer in het etiket komt overeen met een pak dat gemaakt werd na het einde van de oorlog. Volgens de oud-medewerker gaat het wellicht om een echte jas van een nazi-officier maar is het etiket, waarin het kledingstuk wordt toegewezen aan Fegelein, vals.

Begin deze week heeft de man een klacht over de witte ‘zomerkepie’ van Göring toegevoegd aan zijn dossiers bij justitie en de International Council of Museums. Hiervoor baseert hij zich op de mening van een Duitse historicus aan de universiteit van Hannover, die in zijn thuisland al langer meewerkt aan de echtheidscontrole van museumstukken uit de periode van het Derde Rijk. Volgens de historicus is alleen de kinband van de kepie echt.

Met nazi-erfgoed wordt al jaren grof geld verdiend op allerlei webshops, veilingen en beurzen. Ze zijn erg gewild bij verzamelaars en musea. “Het gaat hier om een hoogwaardige vervalsing die volledig is gereconstrueerd”, luidt het. In de uitleg die het Legermuseum in een online magazine verschaft over de kepie wordt volgens hem “geen bewijs aangedragen waarom dit stuk authentiek zou zijn”.

Omgekeerd houdt de leiding van het Legermuseum vol dat van geen enkel stuk uit de collectie momenteel bewezen is dat het vals is. Naar de jas van Fegelein werd in maart wel een onderzoek geopend, na de klacht van de oud-medewerker. 

Binnen het Legermuseum, dat sinds 2017 deel uitmaakt van het War Heritage Institute, woedt een felle machtsstrijd. Directeur ad interim Michel Jaupart staat op het punt om officieel benoemd te worden. Niet iedereen vindt dat terecht. De klachten van de oud-medewerker zijn moeilijk los te zien van deze zaak. 

Is de prestigieuze pet van nazi Hermann Göring in het Legermuseum vals?
Beeld Wouter Maeckelberghe