Direct naar artikelinhoud
NieuwsOverzicht

Aantal dagelijkse ziekenhuisopnames met covid-19 lijkt te stagneren in ons land

Het CHR Citadelle hospital in Luik.Beeld Photo News

De Belgische ziekenhuizen hebben de voorbije zeven dagen gemiddeld bijna 257 coronapatiënten per dag opgenomen, evenveel als in de week voordien. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen daalt wel nog verder, terwijl het aantal overlijdens oploopt. Dat blijkt uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

en

Na vijf dalingen op rij stagneert het aantal ziekenhuisopnames nu.  In de week van 7 tot 13 april werden iedere dag gemiddeld 256,7 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Bijna exact even veel als de week daarvoor. Viroloog Steven Van Gucht stelde eerder dat de ziekenhuiscijfers deze week nog fel moesten dalen, maar dat lijkt nu niet te gebeuren.

Op dit moment liggen er 3.127 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen, een lichte daling (-1 procent). Van hen krijgen er 945 een behandeling op de afdelingen intensieve zorg, een toename met 6 procent en het hoogste aantal Covid-patiënten op intensieve sinds 28 november.

Vrijdag trok Steven Van Gucht daar al over aan de alarmbel. Volgens hem zijn zo goed als alle 2.000 erkende IC-bedden nu ingenomen door Covid- én niet-Covid-patiënten. Mogelijk overschrijden we deze week de drempel van 1.000 bezette Covid-bedden. Andere experten geloven dat we er misschien nog net onder kunnen blijven.

Besmettingen

De nieuwe bevestigde besmettingen blijven wel nog dalen. In de week van 4 tot en met 10 april ging het om gemiddeld 3.452 per dag, een vijfde minder dan in de zeven voorgaande dagen. 

Sinds het begin van de coronapandemie zijn in België nu al 930.603 besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

Het gemiddelde wordt vooral vertekend door de extra feestdag van paasmaandag die nog steeds in de vergelijkingsperiode zit. Dat is te zien aan de dagcijfers. Op maandag 5 april zijn slechts 1.572 besmettingen vastgesteld tegenover 6.147 de maandag ervoor. Oorzaak is dat er op paasmaandag veel minder getest is.

Alle gemiddeldes dalen bij de recentste cijfers, op dat van woensdag 7 april na. Dan is er een lichte stijging merkbaar, maar ook die kan nog aan het paasmaandageffect worden toegeschreven.

Er werd wel bijna een derde minder tests uitgevoerd: het zevendaagse gemiddelde van het aantal testen is gedaald tot 41.066 per dag.

De positiviteitsratio steeg verder tot 9,5 procent (+1,5 procent). Dat betekent dat van alle 100 testen er 9,5 positief zijn, wat verontrustend is.

Overlijdens

Het aantal overlijdens door Covid-19 blijft intussen nog oplopen. In de week van 4 tot 10 april ging het om dagelijks gemiddeld meer dan 43, een stijging met net geen kwart in vergelijking met de voorgaande week. 

In totaal tekende ons land 23.566 sterfgevallen op. 

Vaccinaties

Tot slot blijkt uit de gegevens nog dat zeker 1.925.956 Belgen een eerste prik met een coronavaccin hebben gekregen, wat neerkomt op 16,8 procent van de bevolking. 631.448 mensen kregen ook al een tweede prik en zijn volledig beschermd. Bij hen gaat het om 5,5 procent van de bevolking.

In Vlaanderen kregen 1.137.754 inwoners al minstens een eerste spuitje, of 17,16 procent. 379.591 onder hen (5,73 procent) zijn volledig beschermd.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.