Direct naar artikelinhoud
NieuwsSport

Krijgen Olympiërs vandaag groen licht over hun vaccinatie?

Nina Derwael hoopt alvast dat de vaccins voor de atleten er snel komen.Beeld BELGA

Het Overlegcomité hakt mogelijk vandaag de knoop door om de Belgische olympiërs nog deze maand te laten vaccineren. Het BOIC pleit daar al lang voor omdat atleten een hoger risico lopen via deelnames aan internationale competities. Een besmetting met corona kan de Spelen ondermijnen.

Recente gesprekken met de politieke instanties zouden gunstig geëvolueerd zijn. Vlaams minister van Sport Ben Weyts deed gisteren een uitdrukkelijke oproep om onze atleten zo snel mogelijk te vaccineren: “We moeten die keuze durven maken. In sommige andere landen zijn atleten wel al gevaccineerd en op de Spelen moet elke sporter met gelijke wapens kunnen strijden. De beperkte groep van 500 vaccins zal geen enkele vaccinoperatie achteruitstellen.” Ook premier Alexander De Croo (Open Vld) zou begrip tonen, maar de beslissing ligt bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Van de atleten zelf pleitte gymnaste Nina Derwael gisteren voor een vaccin voor olympiërs: “Het zou leuk zijn als dat er nu doorkomt voor ons. Stel dat je als atleet positief test voor je vertrek of in Tokio, dan heb je een groot probleem. Geen vaccin betekent mentaal extra stress.” België kan als drukkingsmiddel ook naar Nederland verwijzen: volgens ingewijden ligt ook daar de beslissing klaar om olympiërs nu snel te laten inenten.