Direct naar artikelinhoud
NieuwsPandemie

Spionagediensten VS pessimistisch over gevolgen pandemie: ‘Naschokken nog jaren voelbaar’

In september hield Rusland in de Kaukasus een grote militaire oefening met militairen uit China, Pakistan, Wit-Rusland, Armenië en Myanmar. Amerikaanse inlichtingendiensten vrezen oplopende politieke spanningen tussen de wereldmachten.Beeld TASS

De Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwen voor de vernietigende gevolgen van de pandemie voor veel landen. De ‘economische en politieke naschokken’ van de coronacrisis zullen nog jaren worden gevoeld, met als gevolg grotere instabiliteit in de wereld.

Tot deze sombere conclusie komen de CIA, de NSA en de tientallen andere spionagediensten van de Verenigde Staten in hun jaarlijkse rapport over de gevaren die Amerika bedreigen. Elk jaar waarschuwen de inlichtingendiensten voor de toenemende militaire bedreiging die uitgaat van met name Rusland, China, Iran en Noord-Korea, maar nu heeft de pandemie een prominente rol in hun analyse.

De waarschuwende woorden komen twee jaar nadat de spionagediensten wezen op het risico van een pandemie die de hele wereld zou ontregelen. In hun Threat Assessment van 2019 wezen ze erop dat de VS en de rest van de wereld “kwetsbaar zijn voor een uitbraak van een besmettelijke ziekte die kan leiden tot enorme sterftecijfers en ernstige gevolgen kan hebben voor de wereldeconomie”. 

“Geen enkel land is gespaard”,  schrijven de Amerikaanse spionagebazen nu dit scenario is uitgekomen. “De economische en politieke gevolgen van de pandemie zullen nog jarenlang voelbaar zijn in de hele wereld. De economische gevolgen zullen waarschijnlijk instabiliteit veroorzaken of deze verergeren in ten minste een paar en misschien veel landen, aangezien mensen wanhopiger worden vanwege de economische neergang en banenverlies. Sommige ontwikkelingslanden die zwaar zijn getroffen kampen met financiële en humanitaire crises, wat het risico vergroot op een migratiegolf, de val van regeringen en de toename van interne conflicten.”

Twitter bericht wordt geladen...

Politieke spanningen

Volgens de inlichtingendiensten nemen de politieke spanningen ook toe vanwege de pandemie, in het bijzonder tussen de wereldmachten. China en Rusland maken volgens hen hiervan handig gebruik door hun coronavaccins in te zetten om politieke invloed te winnen.

“Staten worstelen om samen te werken in hun reactie op de pandemie”, aldus het rapport. “In sommige gevallen ondermijnen ze de samenwerking. Een aantal regeringen keert zich naar binnen en trekt de verdiensten van globalisering in twijfel. Sommige regeringen, zoals China en Rusland, gebruiken medische voorraden en vaccins om hun geopolitieke positie te versterken.”

De spionagechefs waarschuwen ook dat de pandemie ervoor zorgt dat de onveiligheid in de wereld toeneemt en het bedwingen van lokale oorlogen moeilijker maakt. “Terwijl legers steeds vaker worden opgeroepen om te bezuinigen, ontstaan ​​er hiaten in de vredesoperaties van de Verenigde Naties, militaire training en paraatheid, terrorismebestrijding en de bewaking en naleving van wapenbeheersing”, aldus de inlichtingendiensten. “Deze tekorten zullen waarschijnlijk groter worden zonder een snel einde van de pandemie en een snel herstel, waardoor het moeilijker wordt om conflicten te beheersen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Gevaar China

Opvallend is dat het rapport direct begint met het gevaar dat China vormt voor de VS en niet met de dreiging van Rusland, decennialang Amerika’s belangrijkste tegenstander. De inlichtingendiensten waarschuwen al jaren voor de groeiende militaire macht van China. “Peking combineert in toenemende mate haar groeiende militaire macht met haar economische, technologische en diplomatieke invloed”, aldus de spionagediensten. “China blijft de grootste bedreiging voor het technologische concurrentievermogen van de VS.”

De inlichtingendiensten laten ook hun licht schijnen over actuele ontwikkelingen, zoals de nucleaire dreiging van Iran. Hoewel Iran steeds meer uranium verrijkt sinds de VS het internationale atoomakkoord in 2018 hebben opgezegd, zijn de CIA en de zusterdiensten niet bang dat Teheran er nu op uit is een kernmacht te worden.

“Iran neemt nu niet de belangrijkste stappen die naar onze mening nodig zijn om een ​​kernwapen te produceren”, aldus het rapport. Hun waarschuwing dat Iran wellicht zal proberen om aan hoogverrijkt uranium te komen, verrijkt tot zestig procent, is inmiddels wel uitgekomen. Teheran kondigde dinsdag aan hiertoe over te gaan. Voor een atoombom is uranium nodig dat tot negentig procent is verrijkt.