©  dd/epa/dpa/belga

Eerste reacties stromen binnen: “Ik kan nog niet voluit optimistisch zijn”

De nieuwe coronamaatregelen zijn bekend, en dat lokt heel wat reacties uit. De pretparken blijven alvast voorzichtig omtrent de heropening op 8 mei. Dat zegt Plopsa-CEO Steve Vanden Kerkhof woensdag na het overlegcomité.

Bron: BELGA

Daar werd beslist dat pretparken op 8 mei mogen heropenen op voorwaarde dat het aantal coronapatiënten op intensieve zorg voldoende daalt. Vanden Kerkhof hekelt nogmaals dat dierenparken wel open mogen blijven.

LEES OOK. Horeca Vlaanderen wil meer duidelijkheid over opening terrassen: “Het moet rendabel blijven”

De pretparken zijn voorlopig nog voorzichtig in hun enthousiasme over de heropening op 8 mei. “Ik kan nog niet voluit optimistisch zijn. Wij waren er in de paasvakantie ook al klaar voor en toen is de heropening uitgesteld”, zegt Vanden Kerkhof. De Plopsa-CEO is wel blij met het perspectief maar blijft kritisch. “Voor het missen van de paasvakantie hebben we geen extra compensatie gekregen. Voor al onze parken krijgen wij maandelijks 40.000 euro steun maar we hebben alles samen wel 300.000 euro aan opstartkosten gemaakt.” Daarom hoopt Vanden Kerkhof nog op extra financiële steun voor de komende weken.

Ook de frustratie over de opening van de dierenparken blijft. “Het onderscheid met de dierenparken blijft hallucinant en de rechtlijnigheid blijft zoek. We zien dierenparken elk weekend duizenden mensen toelaten en dat blijft moeilijk te begrijpen”, aldus Vanden Kerkhof.

“Dit is autoritair”

Ondernemersorganisaties Unizo en NSZ reageren erg ontgoocheld op de beslissingen van het overlegcomité. Dat hebben ze woensdag in een reactie laten weten.

Unizo is er niet over te spreken dat enkel de terrassen op 8 mei en niet op 1 mei kunnen openen en dat horecazaken hun binnenruimte “pas - heel voorwaardelijk dan nog - in juni zouden mogen heropenen”. Ook het feit dat van onder andere fitnesszaken en kermissen extra geduld wordt gevraagd, “zonder enige garantie is een doorn in het oog”, zegt Danny Van Assche van Unizo.

Bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) klinkt eenzelfde geluid. Alleen de terrassen openen op 8 mei en de rest in juni is een kaakslag voor de uitbaters van de horecazaken en hun personeel, stelt de organisatie. “Ziet het Overlegcomité niet in dat ze in nood verkeren en dat ze aan het eind van hun Latijn zijn? De zelfstandigen begrijpen niet meer waarom de regering voor het onderwijs versoepelingen toestaat maar als het op de economie aankomt haar houding compromisloos en autoritair is”, luidt het.

De werkgeversorganisatie Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zegt tevreden te zijn met de versoepelingen en de tijdslijn die het Overlegcomité woensdag heeft aangekondigd. “De nieuwe voorgestelde tijdslijn biedt perspectief voor de getroffen sectoren en de telewerkers, weliswaar iets later dan gehoopt”, zegt CEO Pieter Timmermans woensdag.

De paaspauze kwam volgens de werkgeversorganisatie immers hard aan bij reeds getroffen ondernemingen. Het VBO kijkt ook uit naar veilige terugkeermomenten voor telewerkers in juni. Na maanden van verplicht telewerk zegt het VBO een toenemende telewerkmoeheid te zien.

“Beschamend”

Ook sectorfederatie Fitness.be is niet blij met de beslissingen, waar duidelijk werd dat binnen sporten ten vroegste begin juni weer mogelijk zal zijn. “Wij hebben zelf nog strengere protocols voorgesteld, maar daar is geen enkele aandacht voor geweest”, zegt directeur Eric Vandenabeele.

Vandenabeele noemt het beschamend dat in een gezondheidscrisis niet wordt gedacht aan de sportsector. “Mensen hebben nood aan weerbaarheid, en fitheid is daarbij essentieel. Wij kunnen mensen in veilige omstandigheden laten bewegen, maar toch mogen we niet starten.”

Wel tevreden

De Crisiscel Cultuur, die de cultuur- en evenementensector vertegenwoordigt, is tevreden dat het Overlegcomité woensdag niet alleen versoepelingen, maar ook duidelijke parameters aangekondigd heeft. “Ze vormen een lichtpunt op de weg naar vrijheid, maar vooral naar heropening van de sector”, zegt Frederik Sioen, zanger, muzikant en spreekbuis van de Crisiscel. Ondertussen werkt de Crisiscel samen met virologen en het coronacommissariaat om volgende week zelf een exitplan voor de cultuur- en evenementensector op tafel te kunnen leggen.

Event Confederation (EC), de vertegenwoordiger van de evenementensector, ziet ook een lichtpuntje aan het einde van de tunnel, maar vraagt vooral om meer duidelijkheid op lange termijn. “Onze sector kan zijn heropstart nog niet voorbereiden”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer