Direct naar artikelinhoud
InterviewSteven Van Gucht

Viroloog Steven Van Gucht: ‘Zijn dit de laatste weken? Ik denk het wel’

Viroloog Steven Van Gucht.Beeld Wouter Van Vooren

Het Overlegcomité heeft vandaag een gefaseerde afbouw van de lockdownmaatregelen voorgesteld. Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) reageert optimistich op de voorgestelde kalender. ‘De vaccins bieden ons rugdekking.’

Is de exit uit de lockdown nu vertrokken?

“Daar lijkt het wel op. Als je begint maatregelen te versoepelen, is dat het begin van een exitstrategie. We moeten ons er wel goed bewust van zijn dat we nog middenin de derde golf zitten. Op dit moment is de situatie nog heel precair. Maar we gaan ervan uit dat we die curve naar beneden kunnen krijgen, als we een aantal maatregelen nog even blijven volgen.”

“Dat de terrassen openen op 8 mei: ik denk dat dat een goede zaak is. Je kan dat veilig organiseren door te zorgen dat er geen grote groepen aan één tafel aanschuiven en dat er ruimte is tussen de tafels.”

Er wordt versoepeld op een moment dat de druk op intensieve zorg nog erg hoog is. Baart u dat zorgen?

“Wat ik heel belangrijk vind, is dat er voor bepaalde versoepelingen rekening gehouden wordt met een drempel van 500 bezette bedden op intensieve zorg. Ik ben erg blij dat er toch zo’n drempel komt, en dat de voorgestelde kalender niet onvoorwaardelijk is. Zeker voor de uitrol van het ‘binnenplan’ moeten we onder dat cijfer kunnen duiken. 500 bedden met covidpatiënten, dat betekent dat je nog buffer hebt in de ziekenhuizen als de cijfers toch opnieuw beginnen stijgen. Die buffer hebben we vandaag niet meer.”

Premier Alexander De Croo had het over een nieuwe aanpak, van risicobeheersing. Een goed idee?

“Het doet denken aan ‘vivre avec le virus’, de uitspraak van premier Sophie Wilmès op die befaamde persconferentie in septemer. De timing was toen fout. We zaten in een stijgende fase van de epidemie, en we hadden geen vaccins. Dat is nu anders, en een strategie van risicobeheersing is in essentie een logische stap nu. De tijd is er geschikt voor, net omdat de vaccins rugdekking bieden. Dat maakt een groot verschil.”

Volgens de premier zijn dit de laatste weken. Deelt u zijn optimisme?

“Ik denk het wel. Ik was al langer optimistisch. Ik had eigenlijk gehoopt dat we er al iets beter voor zouden staan, maar dan is er vrij laat toch nog een derde golf gekomen. Maar het goede nieuws is: de lente gaat stilaan doorbreken, en de vaccinatiegraad schuift omhoog. De helft van de 65-plussers heeft al een spuitje van een vaccin gehad. De grote uitdaging tussen vandaag en het moment dat voldoende mensen gevaccineerd zijn, is om die periode te overbruggen zonder al te veel malheuren. Als je in de weg omlaag te veel ruimte geeft aan het virus krijg je snel hoge opstoten, die altijd de kwetsbaarsten eerst treffen.”