Direct naar artikelinhoud
Inreisverbod

Wereldwijd verzet tegen Trump zwelt aan

Protest tegen het beleid van president Trump in Manhattan.

Miljoenen mensen gaan in het verzet tegen Trump: burgers die een online petitie tekenen of op straat komen, Apple CEO-Tim Cook die zijn multicultureel personeel verdedigt, sterjournalisten die niet langer strikt neutraal willen blijven én John Cleese die met een executive order de onafhankelijkheid van de VS intrekt.

Ongeveer vier miljoen mensen stuurden via het wereldwijde protestforum Avaaz een brief naar president Trump: een aantal dat trouwens met de seconde toeneemt. "Met het inreisverbod tegen moslims heeft Trump bewezen dat onze ergste angsten over zijn presidentschap terecht waren", leest de brief. "De wereld verwerpt uw angst, haatzaaierij en hypocrisie. Geconfronteerd met uw angst kiezen wij voor mededogen, luisterend naar uw vertwijfeling kiezen we voor hoop, in de plaats van uw onwetendheid kiezen we voor wederzijds begrip."

In Groot-Brittannië overschreed een petitie tegen het geplande bezoek van Donald Trump aan dat land de kaap van 1 miljoen. Niet dat deze actie het staatsbezoek zal tegenhouden, wel sluiten experts niet uit dat de Britse regering en het koningshuis omwille van de petitie voor een eerder sober staatsbezoek zullen kiezen. Meerdere Britse parlementariërs kondigen aan dat ze bij een Trump-bezoek aan het parlement hun kat zullen sturen of een protestboodschap zullen verkondigen.

Ook in België is er protest tegen de Amerikaanse president. De avond van de eedaflegging was er aan de Brusselse beurs een vrouwenmars en gisteren betoogde een 300-tal mensen tegen het reisverbod. De manifestatie kreeg de steun van onder andere 11.11.11 en Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Apple CEO Tim Cook: diversiteit maakt ons sterker

In een mail aan het Apple-personeel maakt CEO Tim Cook duidelijk dat hij Trumps anti-migratiebeleid niet steunt. Hij benadrukt dat het bedrijf zijn wereldwijde faam te danken heeft diversiteit en voegt eraan toe dat de Amerikaanse natie is opgebouwd door migranten.

Hij maakt zich sterk dat personeelsleden die mogelijk onder het reisverbod vallen juridische steun zullen krijgen en eindigt zijn mail met een citaat van Martin Luther King: "We may have all come on different ships, but we are in the same boat now."

Apple-CEO Tim Cook.
Demonstranten in Washington D.C.

Zwarte lijst

Onder andere CNN's sterpresentator Fareed Zakaria ging in zijn zondagse programma GPS frontaal in de aanval tegen Donald Trump. Op een onderkoelde manier citeerde Zakaria uit een terreur-rapport van het conservatieve CATO-instituut waaruit blijkt dat uit de landen waartegen sinds zaterdag een reisverbod geldt nog geen enkele terrorist naar de VS reisde. Het merendeel van de terroristen die in de VS aanslagen pleegden, is afkomstig uit Saoedi-Arabië, een land waartegen Trump niets onderneemt. "Mysterieus toch dat geen van de landen waar een Trump-gebouw staat op de zwarte lijst is terechtgekomen."

Volgens Zakaria is er maar één rationale verklaring voor het reisverbod: "Om zich als de beschermer van de natie te kunnen opwerpen, besliste Trump doodgewone mannen, vrouwen en kinderen te straffen die zelf op de vlucht zijn voor terreur en geweld."

"Immense incompetentie"

Een hoge beleidsverantwoordelijke die zaterdagnacht letterlijk in het verzet ging tegen Donald Trump was Jay Inslee, de Democratische gouverneur van de staat Washington. Tijdens een emotionele persconferentie op de luchthaven van Seattle, waarvan de beelden viraal gingen, verklaarde hij dat de chaos die Trumps-reisverbod veroorzaakte een bewijs is van diens "immense incompetentie en inefficiëntie".

Inslee omschreef het regeringsbeleid als wreed, illegaal en ongrondwettelijk. "Dit is pure discriminatie op basis van religie: zoiets hebben we nog nooit gedaan in twee eeuwen Amerikaanse geschiedenis."

De gouverneur vertelde hoe hij op de luchthaven met eigen ogen had gezien hoe een echtpaar dat op amper enkele meters van elkaar stond geen toestemming kreeg om zich te herenigen.

'Dit is pure discriminatie op basis van religie: zoiets hebben we nog nooit gedaan in twee eeuwen Amerikaanse geschiedenis'
Jay Inslee, gouverneur Washington
"Immense incompetentie"

Vanuit Republikeinse hoek reageerden de senatoren John McCain en Lindsey Graham op het reisverbod. Zij vinden de maatregel in strijd met de Amerikaanse waarden en herinneren Trump eraan dat de overgrote meerderheid van de moslims een bondgenoot is in de strijd tegen Islamitische Staat.

John Cleese

Dat anti-Tump-protest ook grappig kan zijn, is ondertussen al bekend, maar de Britse acteur John Cleese bereikte op dit vlak een nieuw hoogtepunt. In een executive order aan het Amerikaanse volk schreef hij dat de Verenigde Staten "met onmiddelijke ingang" opnieuw eigendom worden van Groot-Brittannië. Reden: "Jullie mislukking om een competente president te kiezen en om jullie land zelfstandig te besturen."

Opdat deze transitie vlot zou verlopen, worden een aantal regels afgekondigd. Zo moeten Amerikanen zich voortaan houden aan een correct Engels taalgebruik en moeten Amerikanen onmiddellijk ophouden met het spelen van Amerikaanse voetbal en baseball. "Echt voetbal is voortaan de norm." 

'De Verenigde Staten worden met onmiddelijke ingang opnieuw eigendom van Groot-Brittannië'
John Cleese

Nog een voorwaarde: Amerikanen mogen geen wapens meer dragen omdat ze anders een gevaar vormen voor hun eigen voortbestaan. Aardappelmesjes zijn nog wel toegestaan, mits vergunning. Ten slotte: rammelende Amerikaanse wagens moeten vervangen worden door degelijke Duitse wagens.