Direct naar artikelinhoud
OverzichtMaatregelen

Overzicht: aan deze regels moeten we ons houden als we straks weer op reis mogen

Het Figueretas-strand op Ibiza.Beeld Getty Images

Op maandag 19 april vervalt het verbod op niet-essentiële reizen, zo heeft het Overlegcomité gisteren beslist. Maar aan welke regels mogen we ons verwachten? Een overzicht.

Mogen we vertrekken?

Ja. Het reisverbod gaat op maandag 19 april officieel op de schop, wat betekent dat inwoners van ons land opnieuw naar het buitenland mogen reizen. Het wordt nog steeds erg afgeraden, maar verboden is het evenwel niet. 

Aan welke voorwaarden kunnen reizigers zich verwachten?

Of u in quarantaine moet of op voorhand een test moet laten afnemen, verschilt van land tot land. Voor een gedetailleerde uitleg kan u op de website van de FOD Buitenlandse Zaken terecht, waar u de coronamaatregelen per land kunt terugvinden. 

Wat moet je doen bij terugkomst?

Wie terugkeert uit het buitenland uit een rode zone - zowat heel Europa - moet in quarantaine en zich verplicht laten testen op dag 1 en dag 7 na terugkomst. Ook wie al gevaccineerd is, dient zich aan de quarantaineregels te houden. Bij terugkeer dient ook het Passenger Locator Form te worden ingevuld.

Voor meer details van de te volgen richtlijnen is het voorlopig wachten op het ministerieel besluit. 

Lees ook:

De definitieve kalender van versoepelingen: alle beslissingen van het Overlegcomité op een rij

Zal er gecontroleerd worden?

Ja. Premier De Croo kondigde gisteren strenge controles aan of reizigers die terugkeren uit een rode zone zich ook daadwerkelijk hebben laten testen en de quarantaineregels respecteren. 

“Als het gaat over testing, zullen we de politie de lijsten bezorgen van mensen die zich niet hebben laten testen”, reageerde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne aan VTM Nieuws. “De politie zal dan bij die mensen langsgaan, of ze ofwel telefoneren. Als blijkt dat ze geen goede uitleg hebben waarom ze zich niet hebben laten testen, dan kan er gesanctioneerd worden.”

Wie zich niet aan die regels houdt, riskeert een coronaboete van 250 euro. 

Wat houdt ‘corridorreizen’ in, het voorstel van de reissector om quarantaine te vermijden?

TUI, Sunweb, Corendon en Brussels Airlines zijn naar de regering gestapt met een voorstel om “corridorreizen” te organiseren. Reizigers zouden daarbij all-inreizen naar hotels in rode zones kunnen maken, zonder achteraf in quarantaine te moeten. “De reizigers blijven in de omgeving van hun hotel zonder uitstappen, worden getest voor vertrek maar ook voor ze terug vliegen en nog eens op de luchthaven in België. Op hun Passenger Locator Form zouden ze dan kunnen aanduiden dat ze een corridorvakantie hebben gehad, en dan is quarantaine niet meer nodig”, legt TUI-woordvoerder Poet Demeyere uit.

Volgens Demeyere werd het plan tijdens een eerste onderhoud met de overheid “positief onthaald”. De sector hoopt dat het systeem snel kan worden toegepast.

Mag ik in Nederland gaan winkelen?

Momenteel zit Nederland nog tot minstens 20 april in lockdown. Voor grensbewoners bestaan er uitzonderingen, maar simpelweg de grens oversteken om te gaan winkelen is verboden. Wie vanuit ons land naar Nederland reist, moet tien dagen in quarantaine. “Als de testuitslag op de vijfde dag negatief is, kan de quarantaine worden verbroken”, staat te lezen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken

Wat met vakantie in eigen land?

Daarvoor veranderen te regels voorlopig niet. In eigen land mag je naar een tweede verblijf, of overnachtingen boeken in een vakantiehuis of hotel. Ook vakantieparken en campings zijn open. Restaurants en bars blijven er voorlopig wel gesloten, maar ze mogen wel ontbijt en maaltijden voorzien op de kamer. 

Op 8 mei gaan pretparken opnieuw open en mogen er weer rommelmarkten georganiseerd worden. Ook mogen horecazaken vanaf die datum hun terrassen terug openen.