© JVDP

Antwerpse diamantsector herstelt zich na gruweljaar 2015

De Antwerpse diamantsector heeft vorig jaar 5 procent meer diamant verhandeld, goed voor 202 miljoen karaat (40,4 ton). De waarde van alle stenen samen bleef ter plaatse trappelen op zowat 48 miljard dollar, zo is dinsdag meegedeeld. Koepelfederatie AWDC ziet daarmee een licht herstel na het “annus horribilis” in 2015. Vooral de ruwe diamant heeft in het herstel een rol gespeeld. Voor 2017 verwacht men een verdere verbetering. Het aantal meldingen bij het fraudemeldpunt is ook in 2016 opnieuw toegenomen.

De dalende trend voor geslepen diamant zet zich door. Zowel de export als de import daalde ten opzichte van 2015. In totaal werd 11,4 miljoen karaat (-9 pct tegenover 2015) geslepen diamant in- en uitgevoerd, voor 23,2 miljard dollar (-10 pct). AWDC geeft aan dat de dalende trend wereldwijd is.

De ruwediamantmarkt deed het dan weer “zeer goed”. In totaal werd 190,8 miljoen karaat ruwe diamant verhandeld (+6 pct tegenover 2015), goed voor 24,8 miljard dollar (+10 pct).

Dalende trend geslepen diamant

“Dit jaar stabiliseren we dus en gaan we er in globo licht op vooruit. Er is nog een dalende trend voor geslepen diamant voor de BRIC-landen. Dat wordt echter gecompenseerd door veel meer ruwe diamant”, zegt CEO Ari Epstein. 2016 beschouwt hij als een kanteljaar en hij kijkt “voorzichtig positief” uit naar de resultaten dit jaar. Een groot lichtpunt voor Antwerpen is nieuwe verwachte productie van mijnen uit Canada en Lesotho, goed voor zo’n 7 miljoen karaat extra in 2017.

© JHS

AWDC wijst ook op het toenemende succes van haar tenderfaciliteit. In tegenstelling tot grotere producenten, die met langetermijncontracten en bezichtigingen van diamantpartijen werken, kunnen kleinere producenten hun diamanten kwijt via biedingen. “Dat werkt goed”, zegt de CEO. “Ze halen er betere prijzen mee. We hebben op vraag van de sector ook een tenderkalender opgesteld. Per tender heb je al snel meer dan tweehonderd tot driehonderd bieders.”

De tewerkstelling van de diamantsector blijft volgens AWDC stabiel op ongeveer 6.600 rechtstreekse jobs. Onrechtstreeks komen daar nog 26.000 jobs bij.

Het aantal faillissement in de sector viel terug van 77 in 2015 naar 22 in 2016. Er zijn in totaal zo’n 1.700 diamantbedrijven.

Fraude

Epstein bevestigde voorts dat financiering van de handelaars problematisch is na het wegvallen van de Antwerpse Diamantbank. “De toegang tot bankrekeningen was een groot probleem. Er zijn oplossingen gevonden, maar die zijn niet voldoende en zijn er ook niet voor de lange termijn. Het is dan ook nog steeds kijken naar verankerde oplossingen.”

Tot slot werd ook nog gewezen op de jaarlijkse resultaten van het AWDC-meldpunt voor fraude. Het aantal meldingen steeg vorig jaar tot 579, tegenover 524 in 2015 en 259 in 2014. “Na vier jaar stellen we vast dat het meldpunt zeer goed gekend is en dat diamantairs steeds meer meldingen doen. De informatie wordt doorgegeven aan de bevoegde instanties”, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER