Wie op reis gaat, kan zich beter aan de coronaregels houden: hoe de controle nu wél goed moet verlopen

 ©  put

De verschillende regeringen maken zich sterk dat terugkerende reizigers die de quarantaine- en testverplichting aan hun laars lappen voortaan wel degelijk beboet kunnen worden. De voorbije maanden verliep die controle allesbehalve vlot, waardoor het aantal boetes erg beperkt bleef en veel reizigers zich op den duur niks meer van de regels aantrokken.

Werner Rommers

Premier Alexander De Croo (Open VLD) verwees er woensdag tijdens zijn persconferentie expliciet naar: het reisverbod vervalt vanaf maandag 19 april dan wel, reizen blijft sterk afgeraden, zeker naar zogenaamde rode zones. Kwestie van geen gevaarlijke virusvarianten naar België te importeren, iets waar virologen als Marc Van Ranst (KU Leuven) zich grote zorgen over maken.

Wie toch zo’n rood gebied opzoekt, moet dus nog steeds bij terugkeer naar België in quarantaine, en zich verplicht laten testen op de eerste en zevende dag. Doe je dat niet, riskeer je een boete van 250 euro.

Dat was de voorbije maanden eigenlijk ook al zo. Maar strikt juridisch was dat allemaal niet zo duidelijk geregeld, klinkt het binnen de regering, waardoor de controles beperkt bleven.

De voorbije weken is daarom door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan een beter wettelijk kader gewerkt, in overleg ook met de deelstaten.

Een nieuwigheid is bijvoorbeeld dat terugkerende reizigers via een sms van de overheid duidelijk worden geïnformeerd dat wie de quarantaine en testing niet naleeft een boete riskeert.

Zeker op het vlak van de verplichte coronatest voor wie uit een rode zone terugkeert, zou die betere regelgeving tot strengere controles moeten leiden en effectieve boetes voor wie de testverplichting aan zijn laars lapt. “De politie beschikt voortaan over de nodige informatie om dat effectief te kunnen controleren”, zo bevestigt het kabinet van vicepremier en justitieminister Van Quickenborne.

Maar ook de controle op de quarantaineverplichting zou nu veel efficiënter kunnen, doordat de verschillende overheden daarover vlotter informatie uitwisselen.

Wat doen de burgemeesters?

Achillespees blijft echter of burgemeesters en lokale politiekorpsen voldoende prioriteit kunnen geven aan controles op quarantaine en testing, naast het vele andere werk. Voor grotere steden gaat het immers algauw om grote aantallen reizigers.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Verlinden is daarom met de politie overeengekomen dat er via steekproefcontroles wordt gewerkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen