Schade aan bloesems door vriestemperaturen: "Zeker op lager gelegen percelen is er vorstschade"

De afgelopen twee weken heeft het enkele nachten gevroren. En dat heeft toch voor wat schade gezorgd bij verschillende fruitboeren in Limburg, zeker op de lager gelegen percelen. Daar zouden vooral de vroege kersen vorstschade opgelopen hebben. 

"De vroege kersenrassen stonden sowieso in bloei", zegt Jef Vercammen van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden. "Dus daar zal zeker wat vorstschade zijn, maar ook door de eerdere vorst. Maar het is ook zo dat er een hele periode koud weer is geweest,  waardoor de bijen niet uitvlogen en er dus geen bestuiving was en er dus ook  geen kans op vruchtzetting zal zijn."  

Het is nog iets te vroeg voor een definitieve belans maar zeker op de lager gelegen percelen is er dus schade. 

Promotiecampagne

De fruittelers hebben samen met de Boerenbond ook een promotiecampagne voor het eigen fruit op poten gezet. Want ondanks het massale aanbod en de grote keuze van fruitsoorten in Haspengouw blijkt dat er de jongste jaren erg veel buitenlands fruit gekocht wordt, bijvoorbeeld appels uit Australië. 

Dat heeft allemaal te maken met trends, meent fruitteler Karel Vaes: "Vroeger ging het over onze goede bewaring, maar vandaag eten mensen graag verse appels. En het zuidelijk halfrond heeft in maart en april nieuwe oogst. Maar omgekeerd hebben wij in oktober nieuwe oogst. De trend is om nieuwe overzeese oogst aan te bieden, en dat vinden wij jammer."

Meest gelezen