Van Gucht: “De lichtpuntjes van de laatste weken hebben plaatsgemaakt voor onzekerheid”

Volgens viroloog Steven Van Gucht hebben de kleine lichtpuntjes van de voorbije weken plaatsgemaakt voor een periode van onzekerheid. Het aantal positieve testen is ontzettend hoog alsook de druk op de ziekenhuizen en de afdelingen intensieve zorgen. “Als we de verspreiding van het virus niet kunnen beperken, gaan we andere oplossingen moeten zoeken”.

Tijdens de persconferentie van het crisiscentrum liet Steven Van Gucht weten dat hij er niet gerust in is. Volgens de recentste cijfers van Sciensano is het aantal besmettingen namelijk gestegen, dalen de ziekenhuisopnames amper en blijft het aantal overlijdens stijgen.

Over de toename van het aantal besmettingen zegt Van Gucht dat dat te wijten is aan het paasmaandag-effect. Op feestdagen wordt er namelijk veel minder getest maar die dag behoort nu tot de controle-week, waardoor het aantal besmettingen nu 8 procent hoger ligt dan de week daarvoor. “Dat artefact zou geleidelijk aan uit de cijfers moeten verdwijnen”, zei de viroloog vrijdag.

Het zijn vooral twintigers die momenteel besmet raken en ook de toename in de cijfers is hier hoger dan het gemiddelde met +18 procent. Bij kinderen en tieners is er nog steeds een “mooie” dalende trend, ondanks het paasmaandageffect. De cijfers liggen hier 6 procent en 22 procent lager dan de week ervoor.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

De viroloog vraagt ook dat wie denkt besmet te zijn, in contact kwam met iemand die besmet was of symptomen heeft, zich absoluut laat testen. Hij raadt bij symptomen dan ook het gebruik van zelftests af. “We zien dat het aantal labotesten fors is gedaald van 70.000 naar 40.000 testen per dag. Tegelijkertijd is de positiviteit in vijf maanden nog niet zo hoog geweest. We zullen dus veel besmettingen missen. Het lage aantal testen heeft ongetwijfeld de maken met de vakantie maar ze blijven wel cruciaal. Laat u dus testen via uw huisarts of testcentrum. Werk ook met een professional in plaats van zelftesten bij symptomen”, klinkt het.

Nog maar één bed per ziekenhuis op afdeling intensieve zorgen

In totaal zou er per ziekenhuis ongeveer nog maar 1 bed vrij zijn op een afdeling intensieve zorg. Dinsdag 13 april was er zelfs een piek van 947 patiënten op een afdeling zorg. De druk ligt dus nog steeds erg hoog. “Het is belangrijk om te benadrukken dat we de bezetting op intensieve onder controle moeten houden want bedden kunnen niet oneindig bij worden gecreëerd. Want elk nieuw bed vraagt ook nieuw personeel. Die kunnen we niet blijven opleiden”, zei viroloog Steven Van Gucht vrijdag.

Volgens Van Gucht moeten we - omdat er zo weinig bedden over zijn - blijven inzetten op het beperken van de verspreiding van het virus. Lukt dat niet, dan moeten er nieuwe oplossingen gevonden worden: “We zouden dan nieuwe bedden moeten zoeken of bij moeten creëren, maar dat is moeilijk. Je moet dan ook nieuw personeel opleiden, personeel dat niet altijd beschikbaar is. Ook moet dan de niet-Covid-zorg uitgesteld worden. Maar als je extra bedden creëert, dan gaat de kwaliteit van de zorg achteruit en neemt de sterftekans toe”, zegt Van Gucht.

“Je zou kunnen overwegen om patiënten door te verwijzen naar het buitenland. Maar dat gaat steeds over een klein aantal patiënten. Maar ook dat is niet evident want in onze buurlanden - Frankrijk en Nederland - liggen de diensten intensieve zorg ook vol. In Duitsland melden ze ook een sterke stijging. Daarom moeten we vooral proberen te verspreiding van het virus te vertragen”, klonk het nog.

Versoepelingen lijken haalbaar

Ondanks de zware druk op de ziekenhuizen en hoge besmettingscijfers, zijn de versoepelingen volgens het crisiscentrum nog steeds haalbaar. Al wordt er ook gewaarschuwd dat we ons nog steeds aan de maatregelen moeten houden. “Het vaccin zal op termijn helpen maar de vaccinatiegraad is nu nog te laag om een echte impact te hebben”, zei Van Gucht vrijdagochtend.

In totaal is al 18 procent van de Belgen gevaccineerd. Het aantal vaccinaties is ook gestegen. Zo worden er nu zo’n 520.000 dossisen per week toegediend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer