©  rr

Steven Van Gucht: “Versoepelingen zijn haalbaar, maar niet vanzelfsprekend”

Het gemiddelde aantal besmettingen is weer licht beginnen stijgen. Ondertussen liggen nog steeds 3.032 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen, van wie 930 op de intensieve zorg. “Het Overlegcomité heeft ons hoop gegeven met een plan van versoepelingen. We denken dat het plan haalbaar is, maar niet vanzelfsprekend”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

“De lichtpuntjes van de laatste paar weken hebben plaatsgemaakt voor onzekerheid”, zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie over de coronacijfers. “Een scherpe daling na de piek blijft uit. We zien dat het aantal besmettingen licht stijgt en de ziekenhuisopnames nog onvoldoende dalen om de druk op de ziekenhuizen te verminderen. Er liggen nog steeds 930 mensen op intensieve zorgen en het aantal overlijdens stijgt nog licht door.”

Paasmaandag-effect

Over de toename van het aantal besmettingen zegt Van Gucht dat dit te wijten is aan het paasmaandag-effect. “Dat artefact zou geleidelijk aan uit de cijfers moeten verdwijnen.”

Het zijn vooral twintigers die momenteel besmet raken zegt de viroloog. Ook de toename in de cijfers is hier hoger dan het gemiddelde, met +18%.

De ziekenhuisopnames blijven wel langzaam dalen. Toch wijst Van Gucht erop dat die in de helft van de provincies, waaronder Antwerpen, Limburg, Luik, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant nog steeds toenemen.

“Dinsdag 13 april zagen we een piek van 947 patiënten op een afdeling intensieve zorgen. Het is belangrijk om te benadrukken dat we de bezetting op intensieve onder controle moeten houden, want bedden kunnen niet oneindig bij worden gecreëerd. Elk nieuw bed vraagt ook nieuw personeel. Die kunnen we niet opleiden in enkele weken tijd”, zegt Steven Van Gucht.

Vaccinatiegraad nog te laag

“Het Overlegcomité heeft ons hoop gegeven met een plan van versoepelingen. We denken dat het plan haalbaar is, maar niet vanzelfsprekend. We snappen terecht naar meer vrijheid maar besef dat de huidige maatregelen nog steeds essentieel zijn om de curve te doen ombuigen. Het vaccin zal op termijn helpen maar de vaccinatiegraad is nu nog te laag om een echte impact te hebben”, zegt de viroloog.

“Vergeet niet dat veel mensen in het ziekenhuis ook mensen zijn van middelbare leeftijd of senioren waarvan 20% tot 30% geen onderliggende aandoening heeft. het zal ook weken duren voordat zij gevaccineerd zijn. Beperk daarom nog steeds de contacten binnen tot één. Laat u testen bij symptomen, ook bij milde verkoudheidsklachten.”

Steven Van Gucht: “We zien dat het aantal labotesten fors is gedaald van 70.000 naar 40.000 testen per dag. Tegelijkertijd is de positiviteit in vijf maanden nog niet zo hoog geweest. We zullen dus veel besmettingen missen. Het lage aantal testen heeft ongetwijfeld de maken met de vakantie maar ze blijven wel cruciaal. Laat u dus testen via uw huisarts of testcentrum. Werk ook met een professional in plaats van zelftesten bij symptomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER