Direct naar artikelinhoud
NieuwsGevangenissen

Van Quickenborne steunt vraag van cipiers voor snellere vaccinatie

Een medewerker van de gevangenis van Gent overleed na een coronabesmetting.Beeld Sofie Van Waeyenberghe

De cipiersvakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend, om personeel én gedetineerden voorrang te geven bij de vaccinatie. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) steunt hen.

Een 35-jarige medewerker van de gevangenis in Gent is overleden na een coronabesmetting, meldt de socialistische vakbond ACOD. “Hij is al de derde”, zegt Robby De Kaey van ACOD. “Na de directeur van de gevangenis in Namen en een collega op de covidafdeling in Lantin, Luik.” 

De bonden vragen al maanden zonder succes dat het personeel en de gedetineerden voorrang krijgen bij de vaccinatie. Om de druk verder op te voeren, dienen de drie grote vakbonden een stakingsaanzegging in. 

Ze voeren aan dat alle zogenoemde ‘collectiviteiten’ al zijn gevaccineerd, zoals woon-zorgcentra, voorzieningen in de jeugdzorg of psychiatrische instellingen. Alleen gevangenissen niet. “Het personeel en de gedetineerden leven en werken ook in een gesloten omgeving”, zegt De Kaey. “Het risico op besmetting is groot. Zeker omdat er vaak ook fysiek contact bij komt kijken.” 

De gevangenissen volgen nu het vaccinatieritme van de gewone bevolking en starten maandag met de 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen. “Maar zo zijn we pas tegen de zomer klaar, terwijl we kampen met verschillende uitbraken.” Onder meer de gevangenissen in Hasselt en Antwerpen moesten (gedeeltelijk) in lockdown, ook in Dendermonde en Gent zijn er besmettingen.

Maandag overleg

Terwijl de gevangenissen tijdens de eerste en tweede golf relatief gespaard bleven, woedde het virus er de voorbije weken volop. In Brussel werd daarom beslist om in de gevangenissen wel al sneller te vaccineren, maar de rest van het land volgde niet.

Ons land besliste om naast het zorgpersoneel en de politie geen andere beroepen voorrang te geven in de vaccinatiestrategie. Toch steunt minister van Jusititie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) de vraag van de vakbonden, net vanwege de specifieke situatie in de gevangenissen. 

Alleen kan hij de knoop niet doorhakken. Maandag buigen de verschillende ministers van Volksgezondheid zich over de verdere vaccinatiestrategie. De kwestie ligt dan ook op tafel. In totaal gaat het om 10.500 gedetineerden en nog eens een kleine 10.000 personeelsleden. Momenteel worden er gemiddeld 65.000 prikken per dag gezet.