Direct naar artikelinhoud
NieuwsChina

Peking geteisterd door zoveelste zandstorm, luchtkwaliteit verslechtert: ‘Ademen wordt moeilijker’

Het is zandstormseizoen in Peking, 15 april 2021.Beeld Getty Images

Miljoenen inwoners van de Chinese hoofdstad Peking hebben te maken met de derde zandstorm in korte tijd. Een maand nadat de stad werd geteisterd door de zwaarste zandstorm in tien jaar, gaf de luchtkwaliteitsindex AQI donderdag een verontrustend niveau aan.

In sommige delen van Peking steeg de index ’s avonds tot 1.300 ppm, meer dan het dubbele van wat als gevaarlijk wordt beschouwd. In de middag was het niveau 324. Een gele gloed hing boven de hoofdstad, terwijl een enorme wolk van zand en stof door de straten waaide.

Inwoners van de miljoenenstad hoopten dat het ergste vrijdag voorbij zou zijn. Verwacht wordt dat de sterke wind het zand en vooral de schadelijke stofdeeltjes, die in de longen kunnen terechtkomen, dan richting het midden en oosten van China zullen blazen.

De hoofdstad wordt regelmatig getroffen door zandstormen. De sterke wind blaast zand en stof vanuit Mongolië en het noordwesten van het land richting Peking. De hoeveelheid zand was de afgelopen dagen minder dan tijdens de twee zandstormen die vorige maand over het noorden van China raasden. De windsnelheid was dit keer echter sterker.

Overtredingen aangepakt

Tijdens de tweede zware zandstorm, eind maart, steeg de luchtkwaliteitsindex tot 500. Twee weken daarvoor was de krachtige storm zo erg, dat de Chinese meteorologische dienst al snel constateerde dat het ging om de zwaarste zandstorm in tien jaar tijd. Peking probeert met het planten van miljoenen bomen langs de stadsgrenzen de schade van de zand- en stofstormen te verminderen. Het maakt deel uit een van een groot infrastructuurproject dat toepasselijk De Grote Groene Muur wordt genoemd.

“Ik voel me niet zo goed”, aldus de 48-jarige Gary Zi donderdag tegen persbureau Reuters. Als inwoner van Peking maakte hij al heel wat zandstormen mee. “De luchtverontreiniging is nu veel erger dan in voorgaande jaren. Ademen wordt moeilijker. Het zand gaat in je neus en je ogen zitten.”

Campagne

Eind vorige maand lanceerde het stadsbestuur, na de twee zware zandstormen, een campagne tegen luchtvervuiling. De stad hoopte op die manier de luchtverontreiniging onder controle te houden. Tot eind april worden bouwlocaties streng gecontroleerd om onder andere de hoeveelheid stof die in de lucht terechtkomt te verminderen. Wie de regels overtreedt, kan rekenen op een flinke boete.

De lucht boven Peking, die al tijden wordt geteisterd door smog, is de afgelopen jaren verbeterd door strengere uitstootregels die aan de industrie in de regio zijn opgelegd. Tot nu toe zijn in 2021 zo’n vijfduizend luchtverontreinigingsovertredingen onderzocht en afgehandeld door ambtenaren van de gemeente.