Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Nederlands ziekenhuis deelt longscan van man die AstraZeneca weigerde en covid kreeg: ‘Wanhoop stond in zijn ogen’

Foto ter illustratie.Beeld Rob Engelaar

Een ziekenhuis in de Nederlandse stad Sittard heeft vandaag de longfoto gedeeld van een patiënt die met Covid-19 opgenomen werd. Door ‘alle commotie in de media’ had hij afgezien van het AstraZeneca-vaccin.

De longscan is met toestemming van de patiënt door het ziekenhuis gedeeld met de buitenwereld. “Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen. Je hoeft ook geen epidemioloog te zijn om de risico’s van niet-vaccineren te duiden. Het risico op ernstige schade door Covid-19 ligt tien keer hoger voor 40-jarigen en zeventig keer hoger voor 60-jarigen dan het gevaar dat u loopt bij een trombose als gevolg van het vaccin.”

Het moge duidelijk zijn: de politieke besluitvorming rond de vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson is in het ziekenhuis Zuyderland als een mokerslag aangekomen. De bovenstaande boodschap is dan ook gericht aan “de minister van Volksgezondheid, leden van de Gezondheidsraad en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu”. 

De longfoto van de getroffen patiënt. De witte vlekken laten zien waar de longen ontstoken zijn, stelt een woordvoerder van het ziekenhuis.Beeld Zuyderland

Bijwerkingen

Bij beide vaccins kwamen berichten naar buiten over zeldzame bijwerkingen. Een relatief klein aantal mensen dat een inenting ontving, kreeg daarna tromboseverschijnselen, soms met ernstige gevolgen. Daarop besloot Nederland het prikken met de vaccins stil te leggen. AstraZeneca wordt inmiddels enkel nog toegediend aan 60-plussers (in ons land 55-plussers). Bij Johnson & Johnson wordt gewacht op een oordeel van Europees Geneesmiddelenbureau EMA. 

“Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken?”, reageert Zuyderland. “De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen, zijn overweldigend. Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen.”

Wanhoop

“De bewuste patiënt waarvan nu de longscan naar buiten gebracht is, is ernstig ziek”, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis. Het gaat om een al wat oudere man, hij ligt in Sittard op ‘medium of intensive care’. “We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen”, schrijft het ziekenhuis in de brief. “Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven.”

De woordvoerder beaamt dat het geen alledaagse stap is om een longfoto van een patiënt naar buiten te brengen. “Maar we willen als ziekenhuis een krachtig statement maken. We willen af van halfslachtig zwalkbeleid. Patiënten en collega's in het ziekenhuis moeten beschermd worden. Met dit beleid gaat dat voorlopig gewoon niet gebeuren. Daarom vinden we het belangrijk dit geluid te laten laten horen.”

Ontslagnemend minister Hugo de Jonge.Beeld ANP

‘We kunnen geen dag langer wachten’

Zuyderland overweegt ernstig om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 jaar zijn. Dit zou indruisen tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid. 

In de brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. “Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond.”

Ziekenhuizen dringen al langer aan op het versneld inenten van hun personeel. Eerder kregen wel 30.000 Nederlandse ziekenhuismedewerkers in de acute coronazorg voorrang.