Direct naar artikelinhoud
AchtergrondUitgezongen

‘You Oughta Know’ van Alanis Morissette: ‘Is dit er niet over?’

Alanis Morissette live in 1995, het jaar waarin haar album ‘Jagged Little Pill’ uitkwam.Beeld Redferns

Met ‘You Oughta Know’ zette Alanis Morissette in 1995 een ex genadeloos op zijn nummer. De wereld beloonde haar met een supersterrenstatus.

O, zoete wraak. Wie droomt bij momenten eens niet van de macht om de klootzak die je hart aan flarden scheurde te kakken te zetten voor de hele wereld? ‘Heav’n has no rage, like love to hatred turn’d / Nor hell a fury, like woman scorn’d’, zo orakelde de Britse toneelschrijver William Congreve al in zijn The Mourning Bride. Geen helsere furie dan die van de versmade vrouw, vooral als zij Alanis Morissette heet. In 1995 fileerde zij de man die haar als jong meisje had gedumpt en die op behoorlijk lompe wijze haar smeekbede om opheldering beantwoordde. Morissettes vergelding rees op in de vorm van ‘You Oughta Know’, een motherfucker van een ­rocksong met vlijmscherpe doornen.

Voor de orkaan de kop opstak, was er bovenal licht, zuurstof, camaraderie, humor en de ­versmelting van twee muziekminnaars. De 19-jarige Morissette verruilde in 1994 haar thuishaven Ottawa voor Los Angeles waar ze met een resem liedjesschrijvers hoopte te werken. In Canada had ze twee tienerpopalbums gemaakt die matig verkochten. Haar label dumpte haar. In L.A. was de eerste muzikant met wie het écht klikte Glen Ballard, toen al een veteraan die met Michael Jackson en The Pointer Sisters had gewerkt. In een knusse homestudio in Encino waar het Californische zonlicht door grote ramen naar ­binnen klaterde, vloeiden de songs eruit, niet gehinderd door de nieuwsgierige ogen van een platenmaatschappij of een management. De sessies zouden leiden tot Jagged Little Pill, Morissettes debuutplaat die van haar een popster zou maken.

‘You Oughta Know’ namen ze op om 11 uur ’s avonds. In één take. “Mensen denken dat Alanis in die tijd een zwaarmoedig persoon was,” aldus Ballard op CBC, “maar het tegendeel is waar. We vertelden voortdurend grappen. Ze lachte met alles en ik moest ook erg om haar lachen, zo hard dat ik soms van mijn stoel viel.” Moeilijk te geloven dat de bittere uithalen in ‘You Oughta Know’ naar Morissettes ex en zijn nieuwe vriendin uit die vederlichte sessies voortvloeiden. ‘An older version of me / is she perverted like me? / Would she go down on you in a theater?’, zo haalt ze er bitsig uit. Wat verderop plant ze de dolk nog wat dieper met het onsterfelijke ‘It was a slap in the face / How quickly I was replaced / and are you thinking of me when you fuck her?

Uncle Joey

“Is dit er niet over?”, wilde Morissette weten van Ballard. “Het is exact hoe ik me voel maar ik wil niemand kwetsen.” Ballard stelde haar gerust. De versie van ‘You Oughta Know’ die wereldberoemd werd, profiteert van die rauwe authenticiteit: de oorspronkelijke zangpartij bleef intact, alleen werden de gitaar- en baspartijen opnieuw ingespeeld door Dave Navarro van Jane’s Addiction en Flea van Red Hot Chili Peppers.

'Full House'-acteur Dave Coulier (links) is meer dan waarschijnlijk het stuk crapuul waarover Morissette zingt in 'You Oughta Know'.Beeld ABC via Getty Images

“Ik vrees dat ‘You Oughta Know’ over mij gaat”, zo bekende de Amerikaanse acteur Dave Coulier, die u misschien kent als Uncle Joey in de sitcom Full House, in 2013. “Toen we net uit elkaar waren, belde ze mij eens op en ik wimpelde haar af door te zeggen dat ik net aan het dineren was. Dus toen ik haar ‘Did you forget about me, Mr. Duplicity / I hate to bug you in the middle of dinner’ hoorde zingen, dacht ik: uh-oh! Ik belde haar op en vroeg wat ik de journalisten moest vertellen als die mij naar het liedje zouden vragen. ‘Vertel maar wat je zelf wil’, antwoordde ze droog.”

Alanis’ laatste nekschot in de pers? “Ik zou het nu niet meteen rondbazuinen mocht ik de persoon zijn die zijn ex tot zo’n liedje heeft geïnspireerd. Maar ach ja, zoiets zal sommige mensen worst wezen.” Booyaa!, iemand?

https://www.youtube.com/watch?v=NPcyTyilmYY