© JVDP

Antwerpse lage-emissiezone gaat morgen van start: bent u klaar?

Vanaf morgen, 1 februari, worden de meest vervuilende wagens geweerd in de lage-emissiezone in de Antwerpse binnenstad en een deel van Linkeroever. Lees hier of je auto voldoet aan de voorwaarden.

karu

Of een voertuig de Lage Emissie Zone (LEZ) wel of niet binnen mag, hangt af van zijn Euronorm. Hoe hoger de Euronorm, hoe schoner het voertuig is. De Euronorm staat op het inschrijvingsbewijs van het voertuig. Voor dieselvoertuigen geldt Euronorm 4 of hoger.

Woensdag 1 februari komt bevoegd schepen Nabilla Ait Daoud een uurtje naar onze redactie om tussen 12u en 13u te chatten met onze lezers over de LEZ.

Mag mijn wagen binnen in de lage- emissiezone?

  • Een dieselwagen met Euronorm 4 of hoger mag altijd binnen.
  • Een dieselvoertuig met Euronorm 3 mét roetfilter kan de zone nog in tot en met 31 december 2019.
  • Voor voertuigen op benzine en LPG moet de Euronorm minstens 1 zijn.

Houd uw inschrijvingsbewijs bij de hand want via deze online test kan u gemakkelijk controleren of uw wagen de LEZ binnen mag.

Belgische en Nederlandse voertuigen die aan de toelatingsvoorwaarden voldoen, mogen automatisch binnen en hoeven verder niets te doen. Andere buitenlandse voertuigen die aan de normen voldoen, moeten zich eenmalig registreren. Een voertuig registreren kan via dezelfde tool.

Wat als mijn voertuig niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet?

Dieselvoertuigen met Euronorm 3 zonder roetfilter, mogen de LEZ enkel binnen met een tijdelijke toelating tegen betaling. De tarieven zijn afhankelijk van het soort voertuig en de duur van de toelating. De online-aanvraag kan tot uiterlijk de dag voor het betreden van de LEZ ingediend worden na het invullen van deze registratietool.

Wat als mijn voertuig niet aan alle bovenstaande beschrijvingen voldoet?

De voertuigen die niet aan de toegangsvoorwaarden voldoen, zijn maximaal 8 keer per jaar welkom in de stad met een LEZ-dagpas. De LEZ-dagpas is online verkrijgbaaren kan vooraf of op de dag zelf aangekocht worden. Vanaf maart is de LEZ-dagpas ook beschikbaar aan de nieuwe parkeerautomaten met aanraakschermen in de binnenstad.

Wat gebeurt er als ik niets doe?

Februari wordt beschouwd als een waarschuwingsperiode, vanaf maart worden boetes uitgedeeld.

De controle gebeurt door camera’s met nummerplaatherkenning. Als een niet-toegelaten voertuig in februari in de lage-emissiezone rijdt, krijgt de eigenaar van het voertuig een waarschuwingsbrief in de bus. Vanaf 1 maart leidt een overtreding automatisch tot een administratieve geldboete van 125 euro.

Slim naar Antwerpen

Wie kiest voor een duurzaam alternatief zoals het openbaar vervoer of de fiets kan natuurlijk altijd in de LEZ rijden. Bovendien stimuleert de stad duurzame verplaatsingen. Recent werden de Velo-stations al uitgebreid naar de districten. Antwerpse werknemers die de auto laten staan, kunnen een korting krijgen bij de aankoop of onderhoud van een e-fiets als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Alle info over de lage-emissiezone staat op www.slimnaarantwerpen.be/LEZ.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lage-emissiezone Antwerpen