©  Kioni Papadopoulos, Patrick De Roo

Schepenen Ait Daoud en Kennis steeds meer onder vuur rond Let’s Go Urban: “Eer aan zichzelf houden en ontslag nemen”

Antwerpen -

Vanuit de Antwerpse oppositie komen steeds meer vragen over de verantwoordelijkheid van schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) en schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) in het dossier Let’s Go Urban (LGU). “Het is niet meer dan normaal dat de verantwoordelijken opstappen”, zegt Sam Van Rooy (Vlaams Belang).

Sacha Van Wiele

De stedelijke audit over de mogelijke subsidiefraude door Let’s Go Urban-stichtster en Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi wakkert het politieke debat aan over de verantwoordelijkheid van het Antwerpse stadsbestuur. Dat blijkt ook uit de standpunten van de Antwerpse oppositie in het VRT-programma De Zevende Dag.

LEES OOK: Dubbel betaalde en gemanipuleerde facturen: auditrapport Let’s Go Urban doorgelicht

LEES OOK: De lessen die De Wever uit de audit trekt: “Ik wil geen klopjacht op de stadsdiensten”

Het is Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy die expliciet vraagt dat de schepenen Ait Daoud en Kennis ontslag zouden nemen. “Er gingen massaal veel subsidies naar LGU”, zegt Van Rooy. “Er was duidelijk een vorm van favoritisme en zelfs vriendjespolitiek. Zeker de schepenen Ait Daoud en Kennis zouden best eens aan zelfonderzoek doen en de eer aan zichzelf houden door ontslag te nemen.”

Ook CD&V-fractieleidster Nahima Lanjri legt de verantwoordelijkheid bij beide schepenen. “Er is duidelijk iets misgelopen bij de controle”, zegt Lanjri. “Dit is niet de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad, maar van het schepencollege en vooral de bevoegde schepenen van Jeugd en Financiën. Het is al te gemakkelijk om het nu bij een ambtenaar te leggen. Het is de schepen die toezicht moet houden. Het gaat om een veertigtal omstreden facturen. Hoe komt het dat niemand dit zag? Bovendien zien we dat voor de ene organisatie de regels worden toegepast en voor de ander niet. Er is dus daadwerkelijk een politieke verantwoordelijkheid.”

Loonkost van 100.000 euro

Volgens Vlaams parlementslid Jos D’Haese (PVDA) was er nog een ander signaal dat bij het stadsbestuur het alarm had moeten doen afgaan. “Uit de audit blijkt dat El Kaouakibi zich een jaarlijkse loonkost gaf van ruim 100.000 euro”, zegt D’Haese. “Niemand in diezelfde functie binnen de sociale sector heeft zo’n loonkost. Alleen vond men dat binnen het Antwerpse stadsbestuur blijkbaar normaal.”

PVDA diende vrijdag al een klacht in bij het Integriteitsbureau om zo te laten onderzoeken of politici mogelijke gedragsregels hebben overschreden.

LEES OOK: PVDA dient klacht in tegen Antwerps stadsbestuur over zaak-El Kaouakibi

Omgekeerde Robin Hood

Antwerps N-VA-gemeenteraadslid Els van Doesburg nam de verdediging op van de Antwerpse meerderheid in dit dossier. “Het schepencollege besliste over de subsidies en die werden vaak eenparig door de gemeenteraad goedgekeurd”, zegt van Doesburg. “We hadden hier te maken met een omgekeerde Robin Hood. El Kaouakibi wekte veel vertrouwen op bij politici en bij mensen uit de bedrijfswereld om daar dan misbruik van te maken. Iedereen moet in dit dossier aan zelfreflectie doen en zich bescheiden opstellen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER