Direct naar artikelinhoud
UpdateNederland

Al meer dan 250.000 handtekeningen tegen Oranjedag, maar burgemeester blijft achter testfestival staan

Dit was hoe 538 Koningsdag in 2019 werd gevierd in Breda.Beeld ANP Kippa

Op initiatief van een chirurg zijn medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in het Nederlandse Breda een petitie begonnen tegen ‘538 Oranjedag’, een coronatestevenement van Fieldlab en radio 538 voor 10.000 mensen dat op 24 april in het zuiden van Nederland wordt gehouden. Sinds zaterdagavond vergaarde de online petitie al meer dan 250.000 handtekeningen. De burgemeester van Breda blijft achter het initiatief staan.

, en

Inmiddels hebben al ruim 250.000 mensen de petitie ‘Met 538 de zorg geminacht’ ondertekend. De “verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen” stellen dat “dit ondoordachte pseudo-experiment” moet worden afgeblazen. 

Bij het Fieldlab-experiment van de muziekzender mogen 10.000 mensen aanwezig zijn op het Chasséveld in Breda. De initiatiefnemers van de petitie, onder wie chirurg Rogier Crolla, hebben daar geen enkel begrip voor. “Het vieren van een feest met 10.000 man op 400 meter van een door covid overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners”, schrijven ze.

Ook horecaondernemers in Breda zijn niet opgezet met het testevenement. Zij voelen zich geschoffeerd dat er zo’n groot evenement mag plaatsvinden, terwijl zij al maanden niemand meer mogen ontvangen. Maandag is er een extra vergadering waarin de Bredase burgemeester Paul Depla tekst en uitleg moet geven aan de gemeenteraad over het evenement.

‘Wetenschappelijk’

Aan de Nederlandse omroepen NOS en RTL zei hij vanavond achter het testevenement te blijven staan. “Als ik ‘nee’ zeg en een dag later vindt in een Amsterdams stadion Ajax-AZ plaats met 7.500 mensen, ook dichtbij een ziekenhuis. Waarom kan dat wel doorgaan en dan een evenement als dit niet? Alleen omdat er een petitie wordt ondertekend?”

De gemeente Breda zei eerder op de dag in een schriftelijke verklaring: “Het doel van deze onderzoeken is om wetenschappelijk vast te stellen of evenementen zoals 538 Oranjedag veilig gehouden kunnen worden. Het is een volgende stap naar het openen van de samenleving, daar werken we graag aan mee.”

De Nederlandse regering ziet geen reden om de stekker uit de in opspraak geraakte Fieldlab Evenementen te trekken, zo meldde de Nederlandse radio BNR na overleg op het Catshuis, de ambtswoning van de Nederlandse premier. Meerdere Haagse bronnen bevestigden de uitkomst van het overleg tegenover BNR. “We doen dit niet voor niets. We doen dit om te kijken of er deze zomer meer mogelijk is”, zei een ingewijde over de testevenementen.

Statistici maken volgens de radiozender gehakt van Fieldlabs. Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing om vele duizenden bezoekers toe te laten bij de inmiddels omstreden testevenementen, zeiden verscheidene statistici tegen BNR.

Volgens Casper Albers, hoogleraar Statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt een onverantwoord gezondheidsrisico genomen door zo veel mensen toe te laten. Zijn collega Maarten van Smeden, medisch statisticus bij het UMC Utrecht, zegt dat een duidelijk onderzoeksplan totaal ontbreekt en dat zelfs niet duidelijk is wat er eigenlijk precies wordt onderzocht.

Lees ook

België wil nu ook testevents organiseren: ‘Vreselijk laat’

Onderzoekers Fieldlab na resultaten testevents: sta congressen en theater weer toe

Drank en drugs

Vanwege de coronapandemie heeft het ziekenhuis van Breda de operatiecapaciteit met zeker de helft teruggebracht en zijn de operatiekamers alleen beschikbaar voor acute en urgente zorg. Artsen beoordelen dagelijks of een operatie echt noodzakelijk is of uitgesteld kan worden. Een Amphia-woordvoerder zei eerder al zorgen te hebben over het feest, omdat door het gebruik van drugs of drank acute medische situaties kunnen ontstaan.

De animo voor de toegangsbewijzen voor het evenement was enorm: meer dan 1 miljoen mensen probeerden een ticket te bemachtigen. De kaarten werden via loting verdeeld.

In Nederland overleden al 16.904 mensen aan de gevolgen van het coronavirus.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.