Direct naar artikelinhoud
UpdateZuid-Afrika

Tafelberg in Zuid-Afrika staat in lichterlaaie: universiteit van Kaapstad deels afgebrand

Tafelberg in Zuid-Afrika staat in lichterlaaie: universiteit van Kaapstad deels afgebrand
Beeld AFP

Op de flanken van de Tafelberg in Zuid-Afrika woedt een hevige natuurbrand. Het vuur begon zondagochtend bij het monument van Cecil Rhodes en heeft intussen de naastgelegen universiteit van Kaapstad bereikt. Een deel daarvan is in de as gelegd, waaronder een bibliotheek met zeldzame boeken. De brandweer heeft het vuur nog niet onder controle.

en

Het vuur vernielde delen van een restaurant en verspreidde zich naar de nabijgelegen universiteit, meldde de Zuid-Afrikaanse stad op Twitter. Studenten die op de campus wonen, werden geëvacueerd, voegde de stad eraan toe. De autoriteiten riepen andere bewoners en bezoekers op het gebied meteen te verlaten.

De oudste windmolen van Zuid-Afrika, Mostert’s Mill, die van 1796 dateerde, brandde helemaal af.

Ruim 120 brandweerlui en vijf blushelikopters waren in de weer om het vuur te bestrijden. Twee brandweermannen raakten gewond, maar er vielen volgens de hulpdiensten geen doden.

Kampvuur

Zuid-Afrika gaat door een periode van droogte, waardoor de kans op branden groter is. Volgens de hulpdiensten werd de brand veroorzaakt door een kampvuur dat een dakloze had aangestoken.

De Tafelberg is een berg met een kenmerkende platte bovenkant, maakt deel uit van het Table Mountain National Park en is een beschermd natuurgebied. Hij torent uit boven Kaapstad en is mede vanwege het uitzicht over de stad en de oceaan een belangrijke toeristische attractie.

Kampvuur
Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...