Zware brand in Anderlecht: lichaam aangetroffen in huis - vier personen, onder wie kind, vechten nog voor hun leven

Bron: BELGA, eigen berichtgeving

Bij de zware woningbrand in de Heyvaertstraat in Anderlecht is één persoon om het leven gekomen en zijn 30 mensen gewond geraakt, zo meldt de Brusselse brandweer. Vier van hen, onder wie een kind, zijn in levensgevaar. Ook vier brandweerlui liepen lichtere verwondingen op. “Ik dacht dat we gingen sterven”, getuigt een bewoner.

 ©  rr

Het vuur in de vier verdiepingen tellende woning werd omstreeks 3 uur opgemerkt. “Toen we arriveerden, sloeg het vuur al uit een van de appartementen”, zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. Het gaat om een appartementsgebouw met vier verdiepingen en een achterbouw. Een aantal bewoners had zichzelf al in veiligheid gebracht, maar anderen moesten door de brandweer geëvacueerd worden.

Bij de brand zijn 30 mensen gewond geraakt. Vier van hen, onder wie een kind, zijn in kritieke toestand. Zij werden met brandwonden en rookintoxicatie naar het militair ziekenhuis gebracht. Een van hen was in een ultieme poging te ontkomen aan de vlammen aan de straatkant uit het raam gesprongen.

26 anderen hadden lichtere verwondingen. Onder hen bevinden zich vier brandweerlui. Drie van hen raakten bevangen door de rook, een vierde liep brandwonden op in de nek en aan de bovenrug.

Eén persoon kwam ter plaatse om het leven. De brandweer doorzoekt het gebouw op zoek naar eventuele andere slachtoffers, meldt de lokale politie Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst). “Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen precies in het getroffen gebouw verbleven”, aldus de politie.

Bewoner: “Dacht dat we gingen sterven”

Mohamed Abdul Khader (25) woont op de vierde verdieping van het getroffen pand en is een van de weinige bewoners die uiteindelijk niet naar het ziekenhuis moest. Hij zag wel een groot deel van zijn familie worden afgevoerd. Onder andere zijn twee broers en een zus wonen met hun kinderen in het gebouw.

 ©  rdb

“Rond 3 uur werd er aangebeld aan de deur”, vertelt de man. “Toen ik de deur opende, kwam de rook vol in mijn aangezicht. Ik sloot de deur opnieuw en ging mijn vrouw en twee kinderen halen. We hebben ons even verschanst in de douche, maar er was wel degelijk paniek. Uiteindelijk zijn we naar het raam aan de straatkant gevlucht. Het duurde bijna een kwartier vooraleer de hulpdiensten hier waren om ons te redden. Eerst haalden ze mijn vrouw en twee kindjes naar beneden. Ik moest kalm blijven en wachten tot ze ook mij kwamen halen. Ondertussen zag ik enkele verdiepingen onder mij de rook en ook de andere buren, waaronder mijn familie die door de brandweer met de ladderwagen naar beneden werden gehaald. Het was vreselijk, ik dacht dat we gingen sterven. Een deel van mijn familie is naar het ziekenhuis. We weten nog steeds niet hoe het met hen is gesteld.”

Opslagplaats vol papier

Het gebouw is nog steeds niet volledig geblust omdat de aanwezige achterbouw de bluswerken complexer maakt. Het gaat om een opslagplaats vol papier die tussen verschillende woningen ligt en dus moeilijk bereikbaar is. Dat meldt de Anderlechtse burgemeester Fabrice Cumps.

“Dit is een industriële wijk met heel wat opslagplaatsen die tussen de woningen liggen”, zegt de burgemeester. “In dit geval gaat het om een opslagplaats met papier die in brand staat. Die is moeilijk bereikbaar en het is voor de brandweer dan ook moeilijk werken. We hebben drones van de politie ingezet om beter te kunnen vaststellen waar het vuur precies woedt.”

Oorzaak onbekend

Hoe de brand ontstaan is, is op dit moment nog niet duidelijk. “Het is nog te vroeg om dat te zeggen”, zegt Derieuw. Het parket komt ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen en dat te onderzoeken.

De reddings- en hulpdiensten zijn ter plaatse met vijf autopompen, twee autoladders, vijf mugteams en verschillende ziekenwagens. Er is een perimeter ingesteld. Ook burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps is aanwezig en zorgt voor de opvang van de geïntoxiceerden, aldus nog Derieuw. Verschillende omliggende woningen zijn ontruimd en tientallen mensen worden opgevangen in het plaatselijke commissariaat.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden brengt maandagmiddag een bezoek aan de plaats van de brand om haar medeleven te betuigen aan de slachtoffers en de reddings- en hulpdiensten te bedanken voor hun harde werk.

 ©  amb

 ©  amb

 ©  amb

(gjs, amg, rdb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen