Zware woningbrand Anderlecht geblust: dertig gewonden, één overlijden

In de Heyvaertstraat in Anderlecht is in de nacht van zondag op maandag een zware woningbrand uitgebroken. Er viel één dodelijk slachtoffer terwijl dertig andere mensen, onder wie drie brandweerlui, naar het ziekenhuis werden gebracht met verwondingen of omdat ze bevangen geraakt waren door de rook.

kma, vsa

De voorlopige balans van de zware brand die vannacht is uitgebroken in een gebouw in de Heyvaertstraat: één dodelijk slachtoffer en dertig gewonden, van wie er vier zwaar aan toe zijn. Onder de kritieke slachtoffers bevindt zich één persoon die uit een raam is gesprongen om te ontkomen aan de vlammen en drie anderen, bij wie een jong kind, die heel wat rook hadden ingeademd en geïntubeerd moesten worden.

De Brusselse brandweer had tot maandagmiddag nodig om de vlammenzee te bestrijden. Het vuur was moeilijk te blussen wegens een complex gebouw zonder grondplannen. De achterbouw maakte het blussen ook complexer omdat die is omgeven door muren. De brandweerlui hebben in een zijgebouw en om de hoek gaten in de muren geboord om zo brandwerend schuim binnen te spuiten. Een groot deel van de uitgerukte brandweerlui heeft de plaats verlaten maar een deel blijft nog ter plaatse voor de nodige opruimingswerken.

De brand zou zich ook verspreid hebben naar een aanpalende papierloods. Wat de exacte schade is, is op dit moment nog onduidelijk.

‘Dit is een industriële wijk met heel wat opslagplaatsen die tussen de woningen liggen’, zegt burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS). ‘We hebben drones van de politie ingezet om beter te kunnen vaststellen waar het vuur precies woedt.’ ‘Het is een complex gebouw, we hebben er helaas geen grondplannen van’, zegt ook brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. Het medisch interventieplan werd in werking gesteld maar dat is intussen opgeheven, meldt de woordvoerder nog.

‘Enkel kleren mee die we aanhebben’

‘Hoeveel personen er in het gebouw woonden, weten we niet. Het is een gebouw met een centrale trappenhal en appartementen links en rechts’, aldus de brandweerwoordvoerder. Ook drie brandweermannen raakten gewond. ‘Ze bevonden zich samen met enkele slachtoffers in een kamer maar konden nog moeilijk ademhalen en hebben een noodsignaal verstuurd’, zegt Derieuw. ‘Andere brandweerlui zijn ter hulp geschoten en hebben eerst de bewoners geëvacueerd en zijn dan teruggekeerd om hun collega’s te helpen. Alle brandweerlui droegen beschermende kledij maar één heeft brandwonden opgelopen in de nek en aan de bovenrug. Drie anderen raakten bevangen door de rook.’

 ©  BELGA

Puzzelwerk

Het kostte de hulpdiensten flink wat moeite om voor alle gewonden plaats te vinden in het ziekenhuis, aangezien de Brusselse ziekenhuizen al zwaar belast zijn door de coronapandemie, aldus de brandweerwoordvoerder. ‘Uiteindelijk hebben we voor alle slachtoffers een plaats gevonden’, zegt Derieuw. ‘Ze zijn verspreid over verschillende ziekenhuizen, onder meer het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek. Maar het heeft wel wat puzzelwerk gevraagd.’

Georges Diuclu woont in het gebouw, op de tweede verdieping. ‘Op het gelijkvloers is een magazijn met plastic, waarschijnlijk is het daar begonnen want toen ik onze deur opende, kwam de rook en hitte ons al tegemoet’, zegt hij aan De Standaard. ‘Elke verdieping telt twee appartementen, behalve de eerste: daar zijn er drie. Mijn vrouw en ik hebben enkel onze identiteitskaart en kleren mee die we aanhebben. Ik heb een half leven exotische planten verzameld, ben zelfstandige en al ons papierwerk … Alles is waarschijnlijk weg.’

Een bewoonster stelt zich vragen bij de brandveiligheid van het gebouw. Volgens haar was het gebouw niet in orde en zou het gaan om huisjesmelkerij.

Plafonds en vloeren ingestort

Het vuur in de vier verdiepingen tellende woning werd omstreeks 3 uur vannacht opgemerkt. Bij aankomst van de brandweer bleek het gebouw grotendeels in lichterlaaie te staan. Een aantal bewoners had zichzelf al in veiligheid gebracht, maar anderen moesten door de brandweer geëvacueerd worden.

‘De plafonds en de vloeren zijn volledig ingestort en er zitten scheuren in de muren’, aldus Derieuw. Door het instortingsgevaar konden de brandweerlui de woning niet betreden. Zes aanpalende woningen werden in de loop van maandagochtend ontruimd en de tien bewoners van die panden werden opgevangen in een zaal van de gemeente in de Rossinistraat. De brandweer kreeg bij de opvang van de gewonden en de geëvacueerde slachtoffers de hulp van het Rode Kruis. De wijk is ontruimd en de mensen worden opgevangen in het plaatselijke commissariaat. Verschillende Brusselaars uit Anderlecht en Molenbeek kregen een sms op hun gsm met een oproep hun ramen en deuren gesloten te houden.

Hoe de brand ontstaan is, is op dit moment nog niet duidelijk. ‘Het is nog te vroeg om dat te zeggen’, zegt Derieuw. Het parket komt ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen en dat te onderzoeken.

 ©  DS