Direct naar artikelinhoud
NieuwsSuper League

Vernietigende kritiek op Super League: ‘Ik walg ervan, neem die clubs al hun punten en geld af’

Het Real Madrid van Eden Hazard en het Manchester City van Kevin De Bruyne horen bij de grondleggers van de Super League.Beeld EPA

Twaalf Europese topclubs zijn vannacht met hun plannen voor een Super League naar buiten gekomen. De zes grootmachten in Engeland bundelen daarvoor de krachten met de drie grootste clubs in Spanje en Italië. De kritiek op die ‘putsch’ is niet mals. Ook de Belgische voetbalbond steunt UEFA in haar strijd tegen de Super League.

Ze zouden over een startkapitaal van 3,5 miljard euro beschikken. Het is de twaalf clubs die aan de grondslagen van de Super League liggen menens. De bedoeling is om nog drie clubs te laten aansluiten en dan “zo snel mogelijk” van start te gaan in een exclusieve topcompetitie die onder meer de Champions League naar de kroon moet steken. 

De reden voor de oprichting moet niet al te ver gezocht worden: geld. Het financiële aspect is doorslaggevend in tijden van crisis. “De oprichting komt er op een moment dat de globale pandemie de instabiliteit van het Europese voetbalmodel heeft blootgelegd. Een strategische visie en duurzame commerciële aanpak zijn nodig om het Europese voetbal in waarde te laten stijgen”, klinkt het. 

UEFA en FIFA ‘not amused’

Terwijl de eerste aardschokken nu door de voetbalwereld razen, nam Real-voorzitter Florentino Perez als eerste voorzitter van de Super League al het woord. “We zullen het voetbal op elk niveau helpen en onze sport terugbrengen naar de plaats waar zij recht op heeft. Voetbal is de enige globale sport ter wereld met  vier miljard fans en het is de verantwoordelijkheid van de topclubs om een antwoord te vinden op hun verlangens.”

De Europese (UEFA) en Wereldvoetbalbond (FIFA) zijn ‘not amused’ met het plan van de twaalf. “We spreken onze afkeuring uit over een gesloten en afgesplitste Europese competitie, buiten de internationale structuren om", klinkt het bij de FIFA. “Het gaat om een cynisch project dat is gebaseerd op het eigen belang van een paar clubs, in een tijd waarin de samenleving solidariteit meer dan ooit nodig heeft”, liet de UEFA onder meer weten.

Juridische stappen: ‘Wij zien ons genoodzaakt stappen te nemen om onszelf te beschermen’

In een brief gericht aan UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin en FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft The European Super League company (SLCo) aangekondigd reeds juridische stappen te hebben ondernomen, zo meldde het Engelse nieuwsagentschap PA, dat de brief kon inkijken.

De stichtende leden van de Super League nemen zo reeds de nodige maatregelen om eventuele sancties van de UEFA te counteren. De Europese Voetbalconfederatie liet zondag alvast weten clubs die op eigen initiatief deelnemen aan de Super League te zullen uitsluiten. Daardoor zouden de clubs in kwestie niet meer kunnen deelnemen aan Europees voetbal en de nationale competities. Hun spelers zouden mogelijk ook niet meer voor hun nationale teams mogen uitkomen. “Dat zou een onwettige reactie zijn en daardoor zien wij ons genoodzaakt nu reeds stappen te nemen om onszelf te beschermen.”

Daarnaast roept de Super League evenwel op tot samenwerking. “Wij hopen dat FIFA en UEFA de voordelen van onze nieuwe competitie zullen inzien. Wij zoeken samenwerking en ondersteuning om te zien hoe de nieuwe competitie kan ingepast worden in het ecosysteem van het voetbal.”

De UEFA ziet de Champions League bij de oprichting van een Super League fors devalueren.Beeld AFP

Europese Commissie: ‘Het gaat in elk geval in tegen Europese waarden, zoals diversiteit en inclusie’

De Europese Commissie reageert eerder voorzichtig en afwachtend op de plannen voor een Super League. “Er wordt in Europa op een bepaalde manier aan sport gedaan, met duidelijke regels daaromtrent, en het is belangrijk dat we net dat Europese DNA beschermen”, vertelde een woordvoerster van de Commissie maandag aan nieuwsagentschap DPA.

Vraag is of de nieuwe Super League, die als een gesloten competitie zou doorgaan met daarin alleen de rijkste ploegen, niet tegenstrijdig is met de Europese wetgeving. “Het gaat in elk geval in tegen Europese waarden, zoals diversiteit en inclusie”, zo schreef Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Commissie, op Twitter.

“Daarop is ook het Europese sportmodel gebaseerd en dat moeten wij verdedigen. Het is geen voorbehouden recht voor rijke en machtige clubs die alle banden met de nationale federaties willen doorbreken.”

Belgische voetbalbond steunt verzet

De Belgische voetbalbond (KBVB) steunt het verzet van de UEFA tegen de oprichting van een Super League. Dat maakte de KBVB bekend in een bericht op Twitter. De voetbalbond wilde verder niet reageren op de zaak.

Treurende Ferguson: ‘Champions League-avonden waren mijn meeste speciale matchen als coach’

Ook prominenten in Engeland, Spanje en Italië zelf bekijken de plannen vooral met één of twee cynische ogen. Zo is er onder meer Alex Ferguson die zegt dat 70 jaar Europees clubvoetbal zomaar wordt weggevaagd voor grof geld. “Toen ik als als beginnend manager van Aberdeen de Europacup II won, voelde dat voor een kleine provinciale club uit Schotland aan als de Mount Everest beklimmen.” 

“In mijn tijd bij Manchester United speelden we vier Champions League-finales en dat waren voor mij de meest speciale avonden als voetbalcoach. De fans houden van grote Europese competities in de vorm die ze nu hebben. Ik weet niet in hoeverre Manchester United hierin betrokken is, want ik maak geen deel uit van het dagelijks bestuur van de club”, betreurde Ferguson het nieuws. 

Sir Alex Ferguson in de tribunes van Manchester United.Beeld EPA

Vernietigende Neville: ‘Ik walg ervan, neem die clubs hun geld en punten af’

Nog een stap verder ging Gary Neville. De ex-rechtsback van Manchester United sprak als analist bij Sky Sports schande over zijn voormalige club. “Het is pure hebzucht. Ik walg ervan. Manchester United en Liverpool vluchten weg naar een competitie waaruit ze niet kunnen degraderen. Het is een schande. Het is tijd dat we in dit land de macht van de topclubs inperken en herverdelen.” 

“Ja, ook van ‘mijn club’. De eigenaars van Manchester United, Liverpool, Chelsea en Manchester City zijn indringers, die niets met voetbal te maken hebben. Manchester United, Arsenal en Tottenham zitten zelfs niet eens meer in de Champions League. Met welk recht claimen zij dan hun plaats? Het is een klucht en die ploegen zouden moeten gestraft worden door de Premier League. Neem ze hun punten en hun geld af.”

Gary Neville was vernietigend voor de Engelse topclubs.Beeld AFP

Politieke kritiek

Ook vanuit politieke hoek komt er reactie op het statement van de twaalf clubs die met hun plannen rond de Super League naar buiten zijn gekomen. Onder meer de Franse president Emmanuel Macron heeft de clubs uit de Ligue 1 aangespoord om zich niet aan te sluiten bij de plannen van de Super League. De Britse premier Boris Johnson vindt dat er geen verdere stappen mogen ondernomen worden. 

“De clubs in kwestie moeten nu eerst de grieven tegen een mogelijke Super League van hun eigen fans en bij uitbreiding van de hele voetbalgemeenschap beantwoorden. Deze ontwikkeling zal de vaderlandse competities een zware klap toebrengen.” Ook Jürgen Klopp liet in het verleden al weten dat het hopelijk nooit tot een Super League komt. “Het financiële is belangrijk, maar voor mij is de Champions League al de Super League”, aldus de trainer van Liverpool.