Minister Verlinden na brand in Anderlecht: "Aan de maatregelen houden om voldoende ziekenhuiscapaciteit te hebben"

De Brusselse hulpdiensten hebben de afgelopen nacht moeite gehad om voldoende ziekenhuisbedden te vinden voor de slachtoffers van de grote brand in Anderlecht. Door het coronavirus zitten de ziekenhuizen tegen hun maximumcapaciteit aan. Daarom doet minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) een oproep aan de bevolking, om zich aan de coronamaatregelen te houden, " zodat er bij rampen als deze voldoende capaciteit is om patiënten naar de ziekenhuizen en de intensieve zorg te brengen". 

De grote woningbrand in de Brusselse gemeente Anderlecht heeft afgelopen nacht duidelijk gemaakt dat de hoge druk door het coronavirus op de ziekenhuizen gevolgen kan hebben in noodsituaties en dat het nipt is om nog vrije ziekenhuisbedden te vinden.

Bij de brand is één bewoner omgekomen. Dertien mensen liggen nog in het ziekenhuis; vier van hen zijn nog in levensgevaar. In totaal moesten vanochtend dertig mensen naar ziekenhuizen in de omgeving worden gebracht. Maar de hulpdiensten hadden het niet gemakkelijk om voor iedereen meteen een plaats te vinden in een ziekenhuis.

“We hebben last ondervonden om plaats te vinden in de verschillende ziekenhuizen, om de slachtoffers onder te brengen”, vertelt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw aan VRT NWS. 

Uiteindelijk is er voor iedereen een plaats gevonden, in verschillende ziekenhuizen, waaronder het militair hospitaal  van Neder-Over-Heembeek, dat gespecialiseerd is in de zorg voor brandwonden.

“Maar het heeft wel wat puzzelwerk gevraagd”, zo zegt de brandweerwoordvoerder.  Daarom doet hij een oproep: “Blijf de preventiemaatregelen naleven.”

Bekijk hier de uitleg van brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. Lees verder voor de reactie van minister Verlinden:

Videospeler inladen...

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, die vanmiddag in Anderlecht de plek van de brand ging bezoeken, doet dezelfde oproep. "Het is geen geheim dat de druk op de ziekenhuizen, in het bijzonder de intensieve zorg, al  weken en maanden zeer hoog is", zei ze vanmiddag in "Het Journaal".

"Er is bijzonder weinig vrije capaciteit en dus is het duidelijk dat we met zijn allen ons aan die (corona)maatregelen moeten houden, om ervoor te zorgen dat die druk op de ziekenhuizen en zeker de intensieve zorg kan afnemen, zodat er bij rampen als deze voldoende capaciteit is om patiënten naar de ziekenhuizen en de intensieve zorg te brengen."

Bekijk hier de volledige reactie van minister Verlinden en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Een rondvraag van VRT NWS bevestigt dat in de meeste Brusselse ziekenhuizen inderdaad de druk op de afdeling intensieve zorg nog altijd heel hoog is. Onder andere in het Sint-Jan ziekenhuis, in het centrum van de hoofdstad, zijn alle bedden op intensieve zorg, zowel covid als non-covid, momenteel bezet.

In dat ziekenhuis zijn de laatste dagen al drie covidpatiënten die intensieve zorg nodig hadden overgebracht naar andere ziekenhuizen. Ook voor andere patiënten die intensieve zorg nodig hebben, is het puzzelen, zegt medisch directeur Kenneth Coeneye. 

Als we een patiënt hebben die dringend geopereerd moet worden, gaat er wat geschuif aan vooraf om een bed vrij te krijgen.
Kenneth Coenye, medisch directeur Sint-Jan ziekenhuis Brussel

"Als we een patiënt hebben die dringend geopereerd moet worden, zoals bij een hersenbloeding of hartchirurgie, gaat er wat geschuif aan vooraf om een bed vrij te krijgen", schetst Coenye de situatie in het Sint-Jan ziekenhuis.

Ook andere ziekenhuizen zitten tegen hun maximumcapaciteit aan. Voorlopig moeten er geen patiënten geweigerd worden op intensieve zorg, maar er is wel een strakke planning  van bedden en personeel nodig om iedereen de nodige zorg te kunnen geven. 

Als we vandaag naar de situatie in heel België kijken, dan liggen er op dit moment 3.000 covidpatiënten in het ziekenhuis, van wie 933 op de diensten voor intensieve zorg.

Lees hieronder de getuigenis van Lieven Mangelschots van de Europa ziekenhuizen in Brussel in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen