Direct naar artikelinhoud
NieuwsBrand

Zware woningbrand Anderlecht: 1 dode, 30 gewonden

Het gaat om een rijhuis, onderverdeeld in verschillende verdiepingen.Beeld BELGA_HANDOUT

Bij de zware woningbrand die afgelopen nacht is uitgebroken in de Heyvaertstraat in Anderlecht, zijn 31 mensen gewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis. Eén van hen overleefde de brand niet. Twee anderen zijn zwaargewond. Dat meldt de Brusselse brandweer. Bij de gewonden zijn ook vier brandweerlui.

, en

Bekijk hier beelden van de brand:

Video wordt geladen...

Een van de personen die afgelopen nacht zwaargewond was geraakt bij de zware brand in Anderlecht, is aan zijn verwondingen overleden. Dat bevestigt het Brusselse parket.

De Brusselse brandweer heeft de brand intussen volledig onder controle en doorzoekt nu het gebouw op zoek naar eventuele andere slachtoffers, meldt de lokale politie Brussel Zuid. “Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen precies in het getroffen gebouw verbleven”, aldus de politie. 

Het vuur in de vier verdiepingen tellende woning werd omstreeks 3 uur opgemerkt. Bij aankomst van de brandweer bleek het gebouw grotendeels in lichterlaaie te staan. Een aantal bewoners had zichzelf al in veiligheid gebracht, maar anderen moesten door de brandweer geëvacueerd worden. In het voorste pand zijn vloeren en plafonds ingestort, zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. Op dit moment zijn ook nog opruimingswerken aan de gang. 

De uitgebrande woning bestaat uit appartementen en is gelegen vlak bij het slachthuis van Anderlecht. Het pand is zwaar beschadigd en zou op instorten staan.

De brandweer moest verschillende reddingen uitvoeren en kan het gebouw nog niet betreden omdat er sprake is van instortingsgevaar.Beeld Brandweer Brussel

Er werden 31 gewonden naar het ziekenhuis gebracht, van wie zeker drie er erg aan toe waren. Een van hen overleed aan zijn verwondingen, de andere twee zijn nog steeds in kritieke toestand. Onder de lichtgewonden zijn ook vier brandweerlui. Drie van hen raakten bevangen door de rook, een vierde liep brandwonden op in de nek en aan de bovenrug. 

Het aantal slachtoffers kan nog oplopen, waarschuwt de brandweerwoordvoerder. “We hebben nog geen volledige verkenning van het gebouw kunnen uitvoeren, zodat we niet kunnen uitsluiten dat er zich nog slachtoffers in het pand bevinden”, zegt Derieuw.

Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op de plaats van de brand.Beeld Photo News

Iedereen kreeg een plaats in het ziekenhuis, maar Derieuw moet toegeven dat de zoektocht naar voldoende ziekenhuisbedden “wel wat puzzelwerk” heeft gevraagd. Hij roept daarom de bevolking op om de preventiemaatregelen tegen het coronavirus te blijven naleven.

Bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) klinkt hetzelfde geluid. “Het is duidelijk dat we met zijn allen ons aan de coronamaatregelen moeten houden”, zei ze vanmiddag in ‘Het Journaal’.

Eerder op de dag had Verlinden nog een bezoek gebracht aan de rampplek. Het naleven van de maatregelen moet ervoor zorgen dat de druk op de ziekenhuizen en “zeker de intensieve zorg” kan afnemen, zei ze. “Zodat er bij rampen als deze voldoende capaciteit is om patiënten naar de ziekenhuizen en de intensieve zorg te brengen.”

Oorzaak

Verschillende omliggende woningen zijn geëvacueerd en tientallen mensen worden opgevangen in het plaatselijke commissariaat en in een nabije school.

De reddings- en hulpdiensten zijn ter plaatse met vijf autopompen, twee autoladders, vijf mugteams en verschillende ziekenwagens. Ook burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) is aanwezig en zorgt voor de opvang van de geïntoxiceerden, aldus nog Derieuw.

De brandweer had het vooral moeilijk om de brand in het achtergebouw te blussen. Via ladders en daken werd er water gespoten en er werden gaten in de muren gemaakt, om er schuim door te spuiten om het vuur in het achtergebouw te doden.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Het Brusselse parket zal daarvoor een branddeskundige aanstellen.