©  BELGA

Voorbeschouwing Waalse Pijl. Kunnen debutanten Roglic en Pidcock wereldkampioen Alaphilippe kloppen?

De 85ste Waalse Pijl kondigt zich als bijzonder interessant aan. Met Valverde komt de vijfvoudige winnaar aan de start en ook nu weer zit de zondag 41-jarige Spanjaard in een voortreffelijke vorm. Wordt het 6-2 in de tussenstand met Julian Alaphilippe? Of 5-3 en wint de Franse wereldkampioen voor de derde keer op rij dat hij start? Zelden waren er zoveel kandidaten om Marc Hirschi op te volgen in een koers waarin per traditie iedereen de laatste kilometer op zijn plek ‘valt’. Al de rest is voorspel.

Hugo Coorevits

Start: 11.15 uur in Charleroi aan de Dôme. Tijdens de neutrale start wordt er eerst langs Gilly gereden. De eigenlijke start is op de N26 om 11.35 uur. Hoe lang de neutrale start is, deelde organisator Amaury Sport Organisation niet mee.

Aankomst: rond 16.11 uur. Berekend op het snelste koersschema waarbij de winnaar 42 km per uur haalt.

Afstand: 193,6 km

Het parcours: Het is anders omdat op 30 september de Waalse Pijl vanuit Herve vertrok. Nu is voor het eerst sinds 2012 opnieuw gekozen voor Charleroi. Elk jaar is een andere Waalse stad aan de beurt. Dit keer zijn er twaalf hellingen aangeduid, terwijl het er vorig jaar maar tien waren. Dit keer is de klimkoers ook 8,4 km korter dan vorig jaar. Alles speelt zich af rond de Chemin des Chapelles die beter bekend is als de Muur van Hoei en die drie keer moet beklommen worden. Een moordende strook die 1,3 km lang is en gemiddeld tegen de tien procent oploopt. Het is de enige klimkoers met een WorldTourstatuut.

De favorieten: meer dan een hand vol

De vorige tien jaar was het bij de mannen even eenvoudig als bij de vrouwen met Anna van der Breggen die al zes keer op rij won: Alejandro Valverde was altijd de topfavoriet. Tot Julian Alaphilippe in 2018 de oude heerser kraakte en twee keer op rij won. Het is te simpel om nu alleen maar die twee op te sommen. Roglic en Pidcock zijn twee bijzonder interessante debutanten die zomaar meteen kunnen raak schieten. En dan hebben we het nog niet gehad over Benoît Cosnefroy, David Gaudu, Tadej Pogacar, Adam Yates of uittredende winnaar Marc Hirschi die in de Amstel vooral uitblonk door afwezigheid diep in de finale. Kandidaten zat dit keer. Een andere vraag is bijvoorbeeld wat zo’n Mauri Vansevenant midden dit geweld kan uitspoken? Eerstgenoemde eindigde zeven van de veertien keer in de top twee. De West-Vlaming is bijna twintig jaar jonger.

Alejandro Valverde.  ©  ISOPIX

Het sleutelmoment: De laatste beklimming van de Muur van Hoei

Meestal is het voorspel naar de slothelling interessant om volgen. Vooral het positioneren voor de allerlaatste keer Chemin des Chapelles is een schaakspel, maar meestal is er geen finishfoto nodig om het verschil te zien. Of zitten we in het jaar van de finishfoto’s?

Zo was het vorig jaar: Vansevenant houdt zijn eerste show, Hirschi wint

Op 30 september 2020 ontdekte de wielerleek Mauri Vansevenant. De zoon van ex-prof Wim was dé man van de koers, net zoals hij zondag in de Amstel Gold Race ook de man van de wedstrijd was. Hij zat als neoprof in de vroege vlucht en vertrok daaruit op 20 km van het einde. Toen hij op 4 km van de streep op de Muur van Hoei viel, had hij nog een halve minuut voorsprong. Zijn sprookje spatte wat verder definitief uiteen. Daarna deed Marc Hirschi zijn ding. Na de Tour de France was hij bij afwezigheid van Alaphilippe en een matige Valverde dé topfavoriet die het voor het toenmalige Team Sunweb afmaakte.

Marc Hirschi, de winnaar van vorig jaar.  ©  EFE

Uitslag 2020:

1. Marc Hirschi (Zwi) in 4u49’17”

2. Benoît Cosnefroy (Fra)

3. Michael Woods (Can)

4. Warren Barguil (Fra)

5. Dan Martin (Ier)

6. Michal Kwiatkowski (Pol)

7. Patrick Konrad (Oos) op 5”

8. Richie Porte (Aus) z.t.

9. Tadej Pogacar (Slo)

10. Simon Geschke (Dui) op 10”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer