Videospeler inladen...

"Ik herinner me de stress over schoolrekeningen": Kristel Verbeke (ex-K3) getuigt over opgroeien in armoede

Zo'n 40 procent van alle alleenstaande ouders loopt risico op armoede of sociale uitsluiting. Ook Kristel Verbeke is opgegroeid in een kansarm gezin. "Ik vind dat het taboe weg mag in Vlaanderen. Niemand kiest ervoor om in armoede te leven," zo getuigt ze bij het "Laat Journaal". In haar nieuwe reeks "Zorgen voor mama" volgt Verbeke zes mama's in armoede en helpt ze hen op weg.

Kristel Verbeke kennen we al lang niet meer alleen als ex-K3'tje. Vandaag is ze lid van het bestuurscomité van het Kinderarmoedefonds en heeft ze een missie: armoede bespreekbaar maken en op de politieke agenda zetten. In haar nieuwe reeks "Zorgen voor mama" volgt Verbeke zes mama's die in armoede leven en  geeft ze hen samen met specialisten een duwtje in de rug. 

Er was niet veel voor mij, ik zat heel veel alleen thuis

Kristel Verbeke

"Zorgen voor mama" ligt Verbeke nauw aan het hart, want ook zij is opgegroeid in armoede. Na de scheiding van haar ouders, was Verbekes onbezorgde jeugd voorbij. "Wij zijn op heel korte tijd mijn twee zussen verloren, waardoor er in ons gezin een heel groot verdriet was," vertelt ze in het "Laat Journaal". "Mijn vader was truckchauffeur en hij was heel weinig thuis. Hij ging ook al eens graag een pintje drinken. Er was niet veel voor mij, ik zat heel veel alleen thuis."

Verbeke herinnert zich vooral de stress over schoolrekeningen en de huishuur. "Het huurboekje met de huur, die er meestal niet op tijd tussen zat. En dan de uitleg te moeten doen aan de huisbaas."

Hoe was het voor Kristel Verbeke om op te groeien in armoede? Bekijk hier het fragment uit het "Laat Journaal" en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

"Schaamte overwinnen"

Armoede is overal. Zo'n 20 procent van alle Belgen loopt risico op armoede of sociale uitsluiting. Toch blijft armoede vaak onder de radar: veel mensen schamen zich voor hun situatie. "Mijn vriend had het er moeilijk mee dat ons huis op tv zou komen", getuigt Marleen, één van de mama's in Verbekes programma. Het behang in haar woning bladdert van de muren. "Maar ik weet wie ik ben, ik weet hoe ik leef.  En zolang je niet in mijn schoenen staat, kan je niet oordelen."

Er zijn mensen die het moeilijk hebben en dat is niet hun eigen fout. Niemand kiest ervoor om in armoede te leven

Kristel Verbeke

Schaamte is herkenbaar voor Verbeke. "Dat blijft gewoon heel moeilijk om te delen", vertelt ze. "Het lijkt altijd alsof armoede je eigen schuld is. Alsof je er zelf iets aan kan doen. Als je maar gaat werken, dan kom je er wel. Je moet zoveel als je er middenin zit. En soms lukt het echt niet."

Dankzij de zes mama's in haar nieuwe reeks durft Verbeke nu ook te vertellen over haar eigen verleden. "Ik vind dat dat taboe weg mag in Vlaanderen. Er zijn mensen die het moeilijk hebben en dat is niet hun eigen fout. Niemand kiest ervoor om in armoede te leven."

Bekijk hier het fragment uit het "Laat Journaal" over de schaamte die bij armoede komt kijken en lees daarna verder. 

Videospeler inladen...

"Heel herkenbaar voor veel alleenstaande ouders"

Dat Verbekes programma focust op mama's, is misschien geen toeval, want voor alleenstaande ouders zijn de cijfers nog meer alarmerend. Eenoudergezinnen lopen zo'n 40 procent kans om in de armoede terecht te komen. Ellen, één van de mama's die Verbeke volgt, staat er helemaal alleen voor. "Ik heb helemaal niemand die mij opvangt. Ik ben alleen op deze aardbol", vertelt ze. "Ik moet mijn plan trekken, maar moet niet iedereen zijn shit zelf oplossen?"

"Ellen is zo'n straffe madam: echt een sterke alleenstaande mama", reageert Verbeke. "Ze moet alles alleen oplossen, maar ze doet het wel. Ik denk dat dat heel herkenbaar zal zijn voor veel alleenstaande ouders."

Bekijk hier de getuigenis van alleenstaande mama Ellen en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

"Meer daadkracht nodig"

Om armoede te bestrijden, is meer nodig dan alleen taboes doorbreken. "Ik denk dat het vooral, absoluut en altijd, op de agenda moet staan. Bij alle politici", zegt Verbeke. "Er mag nog meer daadkracht zijn."

Armoede moet vooral, absoluut en altijd, op de agenda staan. Bij alle politici

Kristel Verbeke

Verbeke is lid van het bestuurscomité van het Kinderarmoedefonds en vindt het belangrijk om bij kinderen te beginnen. "We moeten kinderen tussen 0 en 3 jaar, die middenin de armoede zitten, naar de opvang krijgen. Daar worden kinderen echt opgevangen, wordt ontwikkeling gestimuleerd en kunnen ook de mama's hun verhaal eens kwijt."

Hoe kunnen we armoede bestrijden? Bekijk hier de visie van Kristel Verbeke in een fragment van het "Laat Journaal".

Videospeler inladen...

Bekijk "Zorgen voor mama" vanaf morgen elke dinsdag om 20.35 uur op Eén.

Meest gelezen