Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-El Kaouakibi

El Kaouakibi’s organisatie Let’s Go Urban dreigt zaal te verliezen en ‘de kas is leeg’

Let's Go UrbanBeeld LGU Academy / Let's Go Urban Facebook

Een week van cruciale keuzes voor het voortbestaan van Let’s Go Urban: ‘de kas is leeg’ en binnenkort is de vzw misschien dakloos. Blijft het Antwerps stadsbestuur intussen buiten schot? Volgens de audit liet de dienst Vastgoed het bouwproject volledig los, net tijdens een forse budgetverhoging.

Vandaag beslist de ondernemingsrechtbank over de aanstelling van bewindvoerder Annemie Moens bij Let’s Go Urban. Die bewindvoerder kwam er op 2 februari op vraag van drie ontslagnemende bestuursleden bij LGU. De advocaten van bestuurslid, oprichter en Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi vochten de aanstelling van Moens aan. Blijkt de aanstelling terecht, dan moet de rechtbank nadenken over verlenging.

“Op 1 mei loopt mijn mandaat af”, zegt Moens. 

De ondernemingsrechtbank gaf de bewindvoerder twee opdrachten: de dagelijkse leiding van de jeugdorganisatie en het onderzoeken van eventuele malversaties. Enkele weken geleden legde Moens een rapport neer op de rechtbank waaruit blijkt dat in twee jaar tijd 450.000 euro subsidiegeld van de vzw was weggevloeid naar vennootschappen van El Kaouakibi, maar ook hoe er geknoeid was met facturen. 

“Ik heb nog altijd vragen aan leveranciers voor toelichting bij bepaalde leveringen en facturen, maar intussen loopt er ook een strafrechtelijk onderzoek en heeft de stad Antwerpen een auditrapport afgeleverd met gelijkaardige vaststellingen.”

Die nieuwe audit is streng voor de Antwerpse administratie: een gebrek aan controle, te nauwe contacten en een te weinig kritische houding.

Een stuk minder expliciet wijzen verschillende pijlen in de audit ook in de richting van politieke verantwoordelijkheid. Zo schoof het stadsbestuur in 2018 600.000 euro aan investeringsbudget door naar 2019, omdat de bouw van het Urban Center op het Kiel vertraging opliep, maar maakte het even later toch snel 438.000 euro vrij. 

36 facturen uit de periode zijn volgens de audit verdacht, waaronder die voor een keuken. Maar er zijn wel meer vragen bij de stelselmatige budgetverhoging. 

Dienst Vastgoed buitenspel

De audit toont hoe de dienst Vastgoed de bouwkosten in 2016 raamt op net geen 900.000 euro, maar een jaar later op vraag van het bouwteam van het Urban Center bijstelt op 1,9 miljoen euro. De dienst Vastgoed beoordeelt dit tweede bestedingsplan marktconform, maar even later is alweer een update nodig. 

Op 8 juni 2018 vraagt Sihame El Kaouakibi namens het bestuur van LGU per e-mail aan burgemeester Bart De Wever (N-VA) om een nieuwe injectie van de stad, want de bouwkosten blijken meer dan vier keer hoger dan aanvankelijk geraamd. 

Zo strandt de totale investeringstoelage van de stad op 3,4 miljoen euro, zonder controle door de dienst Vastgoed, “waardoor er op dat moment binnen de stad geen nazicht gebeurde van de marktconformiteit van de bouwkosten”, aldus de audit. 

Sihame El Kaouakibi.Beeld ISOPIX

Bovendien volgt de dienst Vastgoed de uitvoeringsfase van de werken niet op, maar wel de Jeugddienst: “Vastgoed geeft aan over onvoldoende capaciteit te beschikken. (...) Hierdoor was er onder meer geen stedelijke vertegenwoordiging bij de voorlopige oplevering van het project en onvoldoende aandacht voor de link tussen gemaakte uitgaven en het vooropgestelde bestedingsplan.”

De Antwerpse oppositie begrijpt niet dat het stadsbestuur dit liet gebeuren.

“Dat soort bedragen uitgeven zonder controle is in andere steden onmogelijk”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Peter Mertens. “Je geeft de sleutels van je huis weg en nu zeg je: ik had niet verwacht dat ze zouden binnenkomen.”

“Waarom heb je hier de poort zo opengezet voor fraude?”, vraagt CD&V-gemeenteraadslid Nahima Lanjri. “In Wilrijk is er een scoutsgebouw dat 200.000 euro van de stad krijgt en daar wonen de diensten zelfs de maandelijkse werfvergadering bij.”

Hoe moet het verder?

Het stadsbestuur geeft Let’s Go Urban tot vrijdag om te antwoorden. Die antwoorden kunnen misschien zitten in het tweede rapport van advocaat Johan Vande Lanotte, dat net klaar is. Zijn eerste kreeg flinke kritiek in het rapport van de bewindvoerder. 

“We gaan eerst de beslissing van de ondernemingsrechtbank afwachten”, zegt Mounir Souidi, een van El Kaouakibi’s raadsheren. El Kaouakibi zei eerder dat er nooit sprake was van persoonlijke verrijking.

Komen de antwoorden er niet voor het weekend, dan krijgt LGU geen Antwerpse subsidies meer en verliest het de concessie voor het Urban Center op het Kiel.  

“Dan heeft de vzw geen centen meer en geen dak boven het hoofd”, aldus de bewindvoerder. “In 2021 zijn er nog geen subsidies uitbetaald en eind april is de kas leeg. De vzw kan dan failliet gaan.”

Moens kan het geld moeilijk terugvorderen bij de vennootschappen van El Kaouakibi. “De vennootschap achter JJhouse is ook failliet. Ik heb mijn brieven gestuurd, maar dat is ook een kale kei. WannaWork heeft ook niets meer in kas. De eerste dominostenen zijn gevallen, en de rest zal onvermijdelijk volgen.”

Het Antwerpse stadsbestuur wil vermijden dat er een vacuüm ontstaat op het Kiel als LGU ophoudt te bestaan. Het huidige LGU-team hoopt al enige tijd om over de toekomst samen te zitten met de bevoegde schepen van Jeugd Jinnih Beels (Vooruit), maar binnen het schepencollege valt te horen dat de stad eerder zal kiezen voor een publieke oproep, waarop andere vzw’s kunnen intekenen, net als een nieuwe vzw van het huidige team. In afwachting kan een tijdelijke oplossing nodig zijn. “Het gebouw is er nu, de danszalen zijn er”, klinkt het.