Direct naar artikelinhoud
NieuwsMensenrechten

Amnesty International: België maakt ‘traag en onvoldoende’ werk van mensenrechten

Migranten in het Brusselse Maximiliaanpark.Beeld Tim Dirven

België maakt ‘traag en onvoldoende’ werk van zijn beleid rond mensenrechten. Dat stelt ngo Amnesty International in een nieuw rapport dat vorige week is overgemaakt aan het parlement. Er wordt verwezen naar de Soedan-kwestie, de zaak-Chovanec en de wapenexport richting Jemen.

In mei wordt België voor de derde keer aan een zogeheten Universeel Periodiek Onderzoek van de VN onderworpen. Alle VN-lidstaten zullen dan samen het Belgische mensenrechtenbeleid onder de loep nemen en aanbevelingen formuleren om het te verbeteren. De VN doet dit om de vijf jaar.

In de aanloop naar de nieuwe VN-doorlichting heeft Amnesty International een rapport geschreven over de vooruitgang die België sinds zijn laatste Universeel Periodiek Onderzoek in 2016 heeft gemaakt. De ngo besluit dat “de belangrijkste aanbevelingen die tijdens de vorige evaluatie zijn gedaan, traag en onvoldoende zijn uitgevoerd”. Het gaat dan onder meer om “de aanhoudende vertragingen” bij de formele goedkeuring van het Optioneel Protocol bij het VN-verdrag tegen foltering en het uitblijven van een nationaal actieplan tegen racisme.

Amnesty International uit ook zijn bezorgdheid over de “onaanvaardbaar hoge cijfers van seksueel geweld” en “schendingen van de mensenrechten van gedetineerden, asielzoekers, vluchtelingen en migranten” in België. Er wordt daarbij verwezen naar de Soedan-kwestie uit 2017. Volgens het non-refoulementbeginsel is het staten ten strengste verboden om migranten terug te brengen naar een land waar ze het risico lopen het slachtoffer te worden van ernstige mensenrechtenschendingen. Bijgevolg moet elke gedwongen terugkeer van een persoon voorafgegaan worden door een grondige analyse van dit risico. België schakelde destijds de hulp van het Soedanese regime in om migranten te identificeren en gedwongen terug te brengen.

Wapenexport

De ngo benadrukt nog dat etnisch profileren en geweld door de Belgische politiediensten “moet worden aangepakt” om drama’s zoals de dood van de Slovaak Jozef Chovanec in een cel van de luchthaven van Charleroi in 2018 te vermijden. “Hoewel er veel getuigenissen zijn, is de volledige omvang van het probleem moeilijk in te schatten, aangezien autoriteiten er niet in slagen grondige en uitgesplitste gegevens te verzamelen”, luidt het. Ook de Waalse wapenexport naar milities in Jemen wordt aan de kaak gesteld door Amnesty International. In Jemen woedt al jaren een genadeloze burgeroorlog.

“Dit is een erg waardevol rapport”, reageert Wouter De Vriendt, Groen-fractieleider in de Kamer. De regering-De Croo ging volgens hem het engagement aan om verschillende pijnpunten weg te werken. Zo moet er onder meer een interfederaal actieplan tegen racisme komen. “De focus op mensenrechten zit in het DNA van onze partij, dus we gaan met dit rapport aan de slag en zullen bij de diverse ministers polsen naar de vooruitgang. Dat we in de regering zitten is daarbij van geen tel.”