Direct naar artikelinhoud
NieuwsCovid-19

EMA maakt conclusie veiligheidsanalyse Johnson & Johnson-vaccin vandaag bekend

EMA maakt conclusie veiligheidsanalyse Johnson & Johnson-vaccin vandaag bekend
Beeld REUTERS

Vandaag om 17 uur maakt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) het resultaat bekend van zijn veiligheidsanalyse van het Janssen-coronavaccin van Johnson & Johnson. Het EMA onderzoekt of er sprake is van een causaal verband tussen de toediening van het vaccin en de vorming van ongewone bloedklonters met een laag aantal bloedplaatjes, binnen de eerste veertien dagen na toediening van het vaccin. Daarvan zijn in de VS zes gevallen gemeld.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten drukten vorige dinsdag de pauzeknop in van de toediening van het vaccin tegen Covid-19 van Johnson & Johnson. Ze willen eerst onderzoeken of het kan leiden tot een cerebrale veneuze trombose (CVT), waarvan zes gevallen gemeld zijn, op een totaal van 6,8 miljoen toegediende vaccins. De trombose deed zich in de meeste gevallen voor in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Na het nieuws uit de VS vroeg Johnson & Johnson de Europese lidstaten zelf om zijn vaccin voorlopig niet toe te dienen, in afwachting van de analyse van het EMA. Het vaccin werd al door het EMA vergund, maar de uitrol moet nog op gang komen. België kreeg vorige week zijn eerste 36.000 dosissen. Dat ons land de vraag van J&J volgt en het vaccin voorlopig niet toedient, brengt volgens federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) de vaccinatiecampagne geen schade toe.

Vanavond weten we hoe het verder moet met het Janssen-vaccin. Aan de persconferentie van het EMA nemen directeur Emer Cooke, voorzitter Sabine Straus van het Risicobeoordelingscomité en hoofd data-analyse Peter Arlett deel. Vorige week zei het EMA al dat ondanks de veiligheidsanalyse de voordelen van het vaccin groter zijn dan het risico op bijwerkingen. Ook Johnson & Johnson zelf spreekt van een “extreem zeldzaam” neveneffect.

Intussen loopt ook het onderzoek naar de mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin verder. Gelijkaardige bloedproblemen – een trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes – leidden er in België alvast toe dat het vaccin in de regel een maand lang voorbehouden wordt aan mensen van 56 jaar of ouder.