Direct naar artikelinhoud
AnalyseVoetbal

Super League of vernieuwde Champions League? België is sowieso de dupe

Bas Dost, Hans Vanaken, Ruud Vormer en Noa Lang vieren een doelpunt van Club Brugge.Beeld BELGA

Of de Super League er nu komt of niet: de Belgische clubs en fans kunnen alleen maar verliezen. ‘Als het Belgisch voetbal één ding kon missen, dan was het dit wel.’

en

Michael Verschueren was ook geschrokken toen hij zondagnacht de bevestiging kreeg van de Europese Super League. Als lid van de European Club Association, een belangenvereniging die zich bezighoudt met de evolutie van het Europese voetbal, had hij wel signalen opgevangen van onvrede bij de Manchester Uniteds en Real Madrids van deze wereld. “Ik ben verrast. Maar tegelijkertijd zat het er wel aan te komen.”

Of de Super League uiteindelijk van de grond zal komen, is onduidelijk. Maar er is wel één zekerheid. Wat er de voorbije 48 uur gebeurd is, kan alleen maar slecht nieuws zijn voor het voetbal in België.

‘Volledige uitholling van Europees voetbal’

Komt de Super League van de grond, dan is de kans vrijwel onbestaande dat er ooit een Belgische club aan zal kunnen deelnemen. Nooit meer een Europese topaffiche in ons land. Fans van Club Brugge zullen hun ploeg niet langer kunnen volgen naar Camp Nou of Anfield. Eden Hazard zal geen voet meer zetten in het Astridpark of de Luminus Arena.

AA Gent-voorzitter Ivan De Witte houdt zijn hart vast: “Door de oprichting van de Super League zal de waarde van de Champions League enorm dalen. Als we met ons voetbal één ding kunnen missen, dan is dit het wel. We zijn nog maar net geconfronteerd met de Conference League, dat is al een devaluatie van Europees voetbal voor ons. Dit zou de volledige uitholling betekenen.”

‘Volledige uitholling van Europees voetbal’
Beeld Photo News

Maar wat als de UEFA er toch in slaagt om de nieuwe supercompetitie in de kiem te smoren? Dan zullen daar wellicht financiële tegemoetkomingen tegenover staan. De twaalf superclubs die zich nu dreigen af te scheuren, zijn het al langer beu dat ze solidair moeten zijn met de kleinere ploegen en competities in Europa.

Daar kon het nieuwe Champions Leagueformat, dat de UEFA gisteren voorstelde, niets aan veranderen. De monsterclubs willen méér geld. Als dat onder de vlag van de UEFA moet gebeuren, dan is de kans groot dat de kleintjes dat zullen voelen in hun portefeuille. Zelfs al beweren de stichtende leden van de Super League het tegendeel.

‘Dit moment gebruiken om ook onze formats in vraag te stellen’

Michael Verschueren probeert er rustig onder te blijven. “Je kan hier op twee manieren mee omgaan. Je kan ten eerste vol afschuw reageren.” Maar in de huidige storm in het Europese voetbal is het belangrijk om het roer zelf in handen te nemen, vindt hij. “Dan kan je ook proberen om er het beste uit te halen.”

“Het is onafwendbaar dat het Belgisch voetbal geïmpacteerd wordt door deze tendens. Ik heb ook gelezen dat de Belgische competitie, net als de Portugese of de Oostenrijkse, de grote verliezer dreigt te worden. Maar, dan is het aan ons om de koppen bij elkaar te steken.”

Zo komen we onvermijdelijk weer uit bij de BeNeLeague. Wat in se dezelfde discussie is als wat er op Europees niveau gebeurt. De groten willen blijven groeien. De kleintjes dreigen verweesd achter te blijven.

“Dit is het moment om héél ernstig rond tafel te zitten”, zegt Verschueren. “In de Lage Landen moeten we nadenken hoe we in Europa verder willen. Laat ons dit moment gebruiken om ook onze formats in vraag te stellen. En onze toekomst op één of andere manier vorm te geven.”

De Witte sluit zich daarbij aan. “Ik blijf voorstander omdat we op die manier een schaalvergroting voor het Belgisch voetbal creëren. Het is een middel om weerstand te bieden aan de grotere landen.”

Met een grote maar. “We moeten wel zorg dragen voor de clubs die achterblijven. Er moet een correct solidariteitsmechanisme op poten worden gezet, anders kom je voor onze kleinere clubs in een vergelijkbare situatie als de Super League terecht.”