Dirk Van Damme. ©  FRED DEBROCK

DISCUSSIE. De zomervakantie met twee weken inkorten: een goed idee?

Enkele experten, onder wie Dirk Van Damme van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), pleiten ervoor om de zomervakantie met twee weken in te korten om op die manier de leerachterstand aan te pakken. Andere vakanties, zoals de paasvakantie, zouden dan weer wat verlengd worden.

Van Damme wijst erop dat internationaal onderzoek aantoont dat een lange break in de zomer zware gevolgen heeft voor kwetsbare leerlingen. “Ik vind dat we van deze situatie gebruik moeten maken om die discussie echt ten gronde te voeren”, zegt hij. Hij voegt eraan toe dat België met 9 weken zomervakantie een uitzondering is in Noord-Europa. “De zomervakantie terugbrengen naar bijvoorbeeld zes weken, en de kerst- en paasvakantie uitbreiden naar drie: dat zou al een heel interessante stap vooruit zijn.”

Het gaat dus eerder om een betere spreiding van de vakanties, niet om het afpakken van vakantiedagen van de leerlingen. De minder lange zomervakantie zou ervoor zorgen dat leerlingen bij de start van het schooljaar minder ‘inlooptijd’ nodig hebben.

Andere experten vallen hem bij, terwijl in het veld ook klinkt dat het nu te laat is om zo’n beslissing te nemen. Wat denkt u?

De zomervakantie met twee weken inkorten om de leerachterstand tegen te gaan: een goed idee?

Discussieer mee in onderstaand invulformulier. Een greep uit de reacties verschijnt maandag in de krant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER