@mom_leaf op Instagram
Volledig scherm
PREMIUM
© @mom_leaf op Instagram

Baby die moeilijk slaapt? Laat hem buiten dutten. “Dat mag zelfs als het regent of sneeuwt”

Steeds meer Belgische crèches laten baby’s buiten dutten. “De kleintjes slapen dan beter en het is ook goed voor hun gezondheid”, zegt Geert Derwael van kinderopvang Juul. In zijn crèche slapen de baby's al buiten sinds 2013. Hij legt uit hoe het fenomeen precies in zijn werk gaat en hoe je het als ouders thuis zelf ook kan proberen. Slaapexperte Annelies Smolders en kinderslaapcoach Nathalie Schittekatte praten mee. “Er komt wel meer bij kijken dan een baby gewoon buiten in een wieg te slapen leggen.”

  1. 3 mama’s over de invloed van de coronamaatregelen op hun baby’s: “Carlota (1) is mensenschuw, zelfs naar haar grootouders toe”
    PREMIUM

    3 mama’s over de invloed van de coronamaat­re­ge­len op hun baby’s: “Carlota (1) is mensen­schuw, zelfs naar haar grootou­ders toe”

    Makkelijk is het niet, mama worden tijdens een pandemie. Je krijgt geen - of amper - bezoek, een babyborrel mag je vergeten en over de pijnlijk grote overschot aan doopsuiker gaan we zelfs niet beginnen. Mama’s Helena (36), Esma (21) en Ann (32) merken nu al een verschil bij hun baby’s. “Gezichten herkennen mijn zoontjes niet goed, en ze schrikken en huilen, als ze iemand anders zien dan mij of mijn man.” Zullen de coronacrisis en bijhorende maatregelen blijvende effecten hebben op de socialisatie van een pasgeboren kind? Wij vroegen het aan klinisch psycholoog Guy Bosmans, professor Pedagogische Wetenschappen aan de KU Leuven.
  2. Iedereen een diagnose ADHD of autisme? 2 experts met tegengestelde visie: “We werken een handicap in de hand”
    PREMIUM

    Iedereen een diagnose ADHD of autisme? 2 experts met tegenge­stel­de visie: “We werken een handicap in de hand”

    Diagnoses van leer- en gedragsstoornissen stijgen: een kind zónder label is bijna uniek. “De cijfers liggen inderdaad hoog. Ik begrijp de ongerustheid”, zegt orthopedagoge Ilse Noens, die vindt dat de diagnoses toch van belang zijn. Maar Wim Van den Broeck, ontwikkelingspsycholoog, ziet het anders. “De stempel zit de ontwikkeling van kinderen in de weg.” Hoe zit het nu?