Let’s go urban

Advocaten El Kaouakibi: ‘De karaktermoord is geslaagd’

Volgens haar advocaten kreeg El Kaouakibi nooit de tijd om grondig te antwoorden. ©  Fred Debrock

Sihame El Kaouakibi kan alle aantijgingen weerleggen, zeggen haar advocaten. Maar ze wil dat pas doen als ze verhoord wordt in het gerechtelijk onderzoek.

Mark Eeckhaut

‘Ze werd ooit verheerlijkt. Nu wordt ze uitgespuwd en verguisd. Er is de voorbije weken helemaal niemand die opgeroepen heeft tot sereniteit in het dossier. Met als triest hoogtepunt minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) die vond dat Sihame El Kaouakibi ontslag moest nemen uit het parlement en de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) die haar een oplichtster noemde.’

Aan de kant van Sihame El Kaouakibi was het de voorbije weken - al sinds de veelbesproken persconferentie met advocaat en minister van staat Johan Vande Lanotte - oorverdovend stil gebleven terwijl het beschuldigingen tegen haar regende. Maar dinsdagochtend voor de ondernemingsrechtbank in Tongeren kwam er toch weerwerk van advocaat Joris Vercraeye die aan de zijde van de broers Omar en Mounir Souidi stond.

‘De stroom aan verdachtmakingen en veronderstellingen op basis van rapporten die wij niet eens te zien kregen - zoals die audit van de stad - was nauwelijks bij te houden. De karaktermoord is geslaagd. Zij is ook een mens van vlees en bloed.’ Volgens Vercraeye wil El Kaouakibi geen enkel debat ontlopen, maar moet dat debat ‘wel in de rechtbank gebeuren.’

Krokodillentranen

Vercraeye pleitte vanochtend voor de ondernemingsrechtbank in Tongeren. Daar werd het verzet van El Kaouakibi tegen de aanstelling van voorlopig bewindvoerder Annemie Moens behandeld. Volgens Vercraeye was de aanstelling van de bewindvoerder ‘ontoelaatbaar en nietig’ en hebben de leden van de raad van bestuur van Let’s Go Urban (LGU) Sihame El Kaouakibi in februari verschalkt door achter haar rug en via eenzijdig verzoekschrift een bewindvoerder te laten aanstellen. ‘Als ze te goeder trouw waren geweest hadden ze samen met onze cliënte naar een vergelijk gezocht dat iedereen goed uitkwam. LGU was geen stuurloos schip.’ Volgens haar advocaten heeft El Kaouakibi antwoorden op veel van de zaken die haar worden verweten maar ‘kreeg ze nooit de tijd om grondig te antwoorden’.

Volgens de advocaten was El Kaouakibi sinds ze in september 2019 in het Vlaams Parlement kwam niet echt meer bezig met het financieel beheer van LGU. Maar dat sprak Moens tegen. ‘Zij heeft de begroting voor 2021 ingediend. Ze heeft heel het jaar 2020 de financiële flow binnen LGU gevolgd.’

Op Kris Luyckx, advocaat van de drie leden van de raad van bestuur die de bewindvoerster lieten aanstellen, maakten de argumenten van Vercraeye ook geen indruk. ‘Geconfronteerd met de resultaten van de audit van I-Force die niet positief waren voor El Kaouakibi ging haar reactie bij de raad van bestuur alle richtingen uit. Eerst waren er krokodillentranen, dan vroeg ze tijd om alles recht te zetten, maar uiteindelijk werd ze boosaardig.’ Volgens Luyckx was de aanstelling van een bewindvoerder de enige optie om een ‘cover-up’ te vermijden. Hij zei dat El Kaouakibi nog zelf had geprobeerd een revisor te zoeken om snel de hiaten in de boekhouding te dichten.

De ondernemingsrechtbank van Tongeren beslist 27 april of de aanstelling van de bewindvoerster terecht was. De aanstelling van bewindvoerster Moens verloopt op 2 mei. Advocaat Luyckx vroeg de verlenging van de aanstelling van Moens met nog eens zes maanden, de kosten daarvan ten laste van El Kaouakibi.

Moens zelf zei dat de kas van LGU leeg is. ‘Er zit nog 46.000 euro in, maar tegen het einde van deze maand moet ik voor 60.000 euro betalingen doen.’ Eind deze week beslist de stad Antwerpen of de geldkraan voor LGU definitief wordt dichtgedraaid.